Femme logo

Zitten is het nieuwe roken…

Zorg jij voor een gezonde levensstijl, maar heb je een kantoorbaan of een andere baan wij je het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt? Dan hebben wij slecht nieuws voor je. Recent onderzoek toont aan dat mensen die veel zitten een verhoogde kans hebben op verschillende ziektes. Zitten is het nieuwe roken luidt het credo. Reden tot paniek? Dat echter niet. In dit artikel schrijven wij over het nieuwe onderzoek, de resultaten en hoe jij ervoor kunt zorgen dat jij een optimale gezonde levensstijl kunt creëren.

Het onderzoek

Het nieuwe onderzoek wordt vermeld in ‘Medical News Today’, een Amerikaans mediaplatform dat informeert over het laatste nieuws uit de medische wereld. Het onderzoek toont aan dat er een causaal verband is tussen mensen die veel zitten en de kans op ziektes. Er wordt aangetoond dat de kans op hart- en vaatziektes en diabetes aanzienlijk groter is bij mensen die gedurende de dag veel zitten. Het onderzoek wekte genoeg aandacht in de zakenwereld. Hoe kunnen bedrijven een gezonde werkomgeving bieden wanneer zij bijdragen aan de hoeveelheid zituren van de werknemers. De vraag naar staantafels om aan te werken begon enorm te groeien. Is er daadwerkelijke reden tot paniek? De studie toont aan dat er een verband is, dit zegt niet dat je sowieso ziek zult worden. De leefomstandigheden, gewicht en voedingspatroon waren niet bij de deelnemers van de onderzoeken opgenomen. Om een realistisch beeld te scheppen is dan lastig. Er is aangetoond dat er een verband is, maar reden tot paniek mag uitblijven. Zitten het nieuwe roken? De medische wereld is verdeeld over deze uitspraak.

Wat kun jij er aan doen

Heb jij een kantoorbaan of maak je veel zituren gedurende de dag? Dan is het wijs om hier iets aan te doen. Volgens het onderzoek kun je de gezeten uren niet simpelweg wegnemen door te sporten. Er moet wat aan de hoeveelheid zituren achter elkaar gedaan worden. Zorg ervoor dat je tijdens jouw pauzes in beweging komt en bijvoorbeeld een blokje om gaat. Het meest ideale beeld is volgens het onderzoek wanneer je elke driekwartier in beweging komt. Een loopje naar het koffiezetapparaat of naar het toilet kunnen al uitkomst bieden. Ben je bang dat de hoeveelheid zituren jou belemmeren? Praat dan met jouw baas en collega’s over de mogelijkheid voor extra bewegingsruimte of ergonomisch apparatuur.

Een gezonde levensstijl is meer dan gezond eten en bewegen. Het is de duur en de hoeveelheid beweging dat telt. Met eens per week naar de sportschool redt je het volgens het onderzoek niet. Het is beter om verdeeld over de dag te bewegen. Maak het een routine, ga lopend boodschappen doen, loop wat extra op werk en beweeg de dag door met regelmaat. Creëer een optimale en gezonde levensstijl en zorg ervoor dat zitten niet het nieuwe roken hoeft te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif