Femme logo

Wat is haar roos eigenlijk?

Haar roos is een aandoening van de hoofdhuid waardoor schilfers van de huid te verschijnen. Symptomen gaan vaak gepaard met jeuk. De precieze oorzaak van ‘fungus malassezia’ is onbekend, maar verschillende factoren verhogen het risico. Roos kan pijnlijk en moeilijk te behandelen, en kan ook erg gênant zijn wanneer mensen je erop wijzen wanneer er witte pelletjes op je schouder liggen.

Maar…geen nood,voor deze kwaal bestaan voorkomende middelen én een anti roos shampoo biedt vaak al enig soelaas.

Feiten over roos

Roos zijn wittige, huidschilfers op de behaarde hoofdhuid. Hier zijn enkele belangrijke weetjes!

  • Het is niet gerelateerd aan slechte hygiëne, maar het is mogelijk meer zichtbaar als een persoon niet wassen of verzorgen. Kammen of borstelen het haar regelmatig vermindert de symptomen van roos.
  • Mensen met deze huidaandoening hebben vaak een geïrriteerde, vette huid. Dit eczeem kan zich verspreiden naar de haargrens, het voorhoofd, oren, nek en hals. Ook bij donkere huidtypes kan dit hypopigmentatie veroorzaken.
  • Een droge omgeving werkt roos extra in de hand. De centrale verwarming komt roos niet ten goede! Ook mensen met een droge huid zijn gevoeliger voor roos. Wat buitenlucht doet wonderen, net als het verluchten van je slaapkamer!
  • Suikers of alcohol geven je darmen extra werk om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen.Je huid kan hierdoor jeuken, maar ook schilferen. Je lichaam ondersteunen door extra vocht zoals water of thee en alcoholeen paar weken weren zorgt gegarandeerd voor een sneller huidherstel
  • Bepaalde risicofactoren werken roos in de hand: het gebruik van medicatie of het gebruik van ongeschikte haarproducten.

Behandeling van hoofdroos

De behandeling van roos is vooral gericht op het stoppen van de reproductie van huidcellen en het afremmen of het tegengaan van de productie van de gist die dit mogelijk veroorzaak. De strategie zal afhangen van de leeftijd van de patiënt en de ernst van de aandoening.

Anti roos shampoo is beschikbaar over de toonbank bij de meeste winkels en apotheken. Deze kunnen worden de huidaandoening, bestijden maar ze kunnen dit niet genezen. Het actieve bestanddeel ketoconazol kan de gisting zelf uitschakelen. Bij aanhoudende jeuk kan de huisarts of dermatoloog een tijdelijke corticosteroïd-houdende lotion voorgeschrijven.

Kan stress de oorzaak zijn van roos?

Wanneer het aantal schimmels buitensporig wordt, kan dit irritatie veroorzaken. Huidcellen van de hoofdhuid gaan dood waardoor ze veranderen in dikke, brokkelige haar roos. Deze huidschimmel die net als mensen ook vele dieren aantast, , wordt gewoonlijk geregeld door ons eigen natuurlijke immuunsysteem. Stress vergroot de stof cortisol in ons lichaam. Dit stresshormoon vertraagt de aanmaak van nieuwe huidcellen. Op zich geen rechtstreekse oorzaak, maar zoals bekend kan stress de werking van het immuunsysteem van het lichaam flink ontregelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif