Femme logo

Anticonceptie: dit moet je weten over de spiraal

Er zijn een aantal vormen van anticonceptie. Een daarvan is het spiraaltje. Deze word in de baarmoeder-holte aangebracht en moet een zwangerschap voorkomen. Er zijn 2 soorten spiralen. Een koper spiraal en een hormoonspiraal. Een spiraaltje is een effectieve, goedkope en betrouwbare vorm van anticonceptie. Dit komt omdat een spiraal al in je baarmoeder zit en dus niet (zoals met de pil weleens gebeurt) kan worden vergeten.

Wat is het verschil tussen een koper en hormoon spiraaltje?

Een koperspiraaltje is een spiraal die koper afgeeft. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man inactief worden. Het koperspiraaltje kan gebruikt worden als een soort morningafter-spiraal. Het moet dan binnen 5 dagen onveilig seks worden ingebracht zodat de het eventuele bevruchte eicel zich niet kan innestelen in je baarmoeder. De meeste koperspiralen kunnen tot 5 jaar blijven zitten. Er zijn ook koperspiralen die 10 jaar meegaan. Vrouwen met een koperspiraal worden nog steeds ongesteld. De menstruatie word heviger. Daarom word vrouwen met al een heftige menstruatie van nature een koperspiraaltje afgeraden.

Zij kunnen beter gaan voor het hormonenspiraaltje. De naam zegt het al, dit spiraal geeft hormonen af in je baarmoeder. Het werkt ongeveer hetzelfde als de pil. Dit spiraal geeft het hormoon levenorgestel af. Die zorgt ervoor dat zwangerschap word voorkomen. Het slijm in de baarmoederhals word dikker en een eicel kan daar moeilijk doorheen komen. Innesteling is onmogelijk en omdat er geen baarmoedervlies meer word opgebouwd. Vrouwen met een hormoonspiraaltje hebben tot 80% minder bloedverlies. Soms worden vrouwen zelfs helemaal niet meer ongesteld. Het hormoonspiraal is 5 jaar werkzaam. Van de 1000 vrouwen die er een gebruiken worden er per jaar 1 of 2 zwanger. Bij een koperspiraaltje is dit 10 op de 1000 per jaar.

Hoe word een spiraal ingebracht?

Voor het zetten van een spiraal is het handig om een pijnstiller in te nemen. Dit kan krampen of pijn die je ervaart tijdens en na het zetten verminderen. Tijdens of na je menstruatie word een spiraal meestal ingebracht. Er word meestal voorkeur gegeven tijdens de menstruatie omdat dan de baarmoeder wat soepeler is en het zetten dan makkelijker gaat.

Als allereerst word er gekeken hoe de ligging is van de baarmoeder. Er word gekeken naar hoe diep de baarmoeder ligt en hoe groot je baarmoeder is. Daarna word een een eendenbek in de vagina gebracht. Dit doen ze om de baarmoeder mond te kunnen zien. De baarmoeder word met een tang vastgepakt. Het spiraaltje word via een hulsje de baarmoeder ingeschoven. Dit kan erg prettig voelen. Vooral voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gebaard. Van die vrouwen is de baarmoeder namelijk meestal wat kleiner en minder rekbaar. Als het spiraal erin zit steken er draadjes uit. Deze worden zo dichtmogelijk bij de baarmoedermond afgeknipt.

Na het zetten kan je duizelig of misselijk zijn. Ook kan je hele erge krampen in je baarmoeder ervaren. Dit komt omdat er een lichaamsvreemd object in jou baarmoeder naar binnen is gebracht. Na 6 week is het verstandig om op controle te komen. Het spiraal kan namelijk afgestoten worden of verschuiven. Na plaatsing word het aangeraden om 5 dagen niet te zwemmen of seks te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif