Femme logo

Zwanger worden: 8 tips over voeding en gezond zwanger raken

Na lang wikken en wegen, is de kogel door kerk. Je bent eruit en wilt (opnieuw) zwanger worden. Steeds vaker fantaseer je over een kindje en werp je een blik in iedere babywagen die je tegenkomt. Het is overduidelijk dat je eierstokken rammelen en omdat een zwangerschap nogal een grote impact heeft. Wil je er alles over weten en jezelf zo goed mogelijk voorbereiden. Ook als je al een keer eerder zwanger bent geweest en de nodige ervaring hebt, kun je nog van alles bijleren over gezond zwanger worden.

Zwanger worden: Waarom de zwangerschap voorbereiden?

De meeste kinderen komen gelukkig gezond ter wereld. Hiervoor doet moeder natuur hard haar best en jij als moeder in spe kan de natuur een handje helpen. De eerste weken van een zwangerschap zijn namelijk heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Hoe gezonder jij bent en leeft, voordat je zwanger raakt. Des te groter is de kans dat de baby gezond ter wereld komt.

Zwanger worden: De voorbereiding

Nu dat jij en je partner (of jij alleen als Bewust Alleenstaande Moeder) hebben besloten dat jullie zwanger willen worden, is het verstandig om je leefpatroon eens wat beter te bekijken. Als het nodig is om een aantal punten te veranderen of te verbeteren, kun je daar beter mee beginnen voordat je in verwachting raakt. Denk van te voren goed na over belangrijke zaken zoals financiën & werk, opvang of oppas, opvoeding, verwachtingen naar elkaar toe. Maak belangrijke zaken bespreekbaar en overdenk ze goed. Zo ga je met een geruster gevoel je zwangerschap in en hoef je je daar in een latere fase niet (zo) druk om te maken.

Gezond zwanger worden: Tips

Gezond zwanger worden, heb je deels zelf in de hand. Je kunt verschillende dingen doen om jouw eigen lichaamsconditie te optimaliseren. Hierdoor vergroot je ook direct de kans om in verwachting te raken en een gezond kindje op de wereld te zetten. De belangrijkste tips staan hieronder en worden ook geadviseerd om na te leven.

1.Foliumzuur
Om de kans op een open ruggetje, te verkleinen wordt er geadviseerd om foliumzuur te slikken. Dit doe je vier weken lang vóórdat je stopt met de anticonceptie en zwanger zou kunnen raken. Tot ongeveer de tiende zwangerschapsweek. Foliumzuur kun je zonder recept halen bij de apotheek of drogist.

2. Stop direct met roken
Stop niet pas met roken zodra je zwanger bent en de positieve test in je handen hebt. Stoppen met roken, is altijd een goed idee. Vooral nu je bewust bezig bent met zwanger worden. Roken brengt de nodige risico’s met zich mee tijdens de zwangerschap en ook nog lang daarna. Tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte en zelfs meer kans op overlijden van het ongeboren kindje. Voordat je positief kunt testen op zwangerschap ben je al minimaal 2 weken zwanger en heb je je kindje blootgesteld aan die risico’s. Kinderarts Erik Jonas van der Griendt vertelt er in het volgende filmje vanaf de zestigste minuut meer over.

3. Medicijn gebruik in overleg
Als je medicatie gebruikt is het verstandig om je kinderwens te bespreken met de behandelende arts en de apotheker. Zij kunnen dan bekijken of je moet stoppen met de medicatie of dat je een lagere dosering krijgt voorgeschreven.

4. Gewicht
Een gezond gewicht speelt een rol bij zwanger worden en heeft invloed op de vruchtbaarheid. Als je te licht of juist te zwaar bent, kan het zijn dat zwanger worden moeilijker gaat. Let om die reden dan ook goed op met voeding en beweeg voldoende. Wanneer ben je te licht of te zwaar? Bij ondergewicht heb je een BMI onder de 19 en bij overgewicht boven de 27.

5. Leeftijd
De kwaliteit van onze eicellen gaat er helaas op achteruit met het verstrijken van de jaren. Hoe ouder je bent, hoe meer risico er bestaat dat je een kindje krijgt met afwijkingen. Dit wil niet zeggen dat je er op een bepaalde leeftijd dan maar helemaal niet meer aan moet beginnen. Maar wel dat het verstandig is, om een prenatale screening uit te laten voeren, als je in verwachting raakt. Hierbij kunnen ze dan de kans op downsyndroom en lichamelijk afwijkingen inschatten.

6. Gezond en gevarieerd eten
Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet:
– veel groente
– voldoende fruit
– genoeg eiwitten, deze zitten in eieren, kip en noten
– voordat je vlees, kip, vis, schaal- of schelpdieren eet, zorg je ervoor dat deze goed doorbakken zijn
– 2 keer in de week vette vis
– minder cafeïne houdende dranken (liever niet meer dan drie kopjes of glazen, koffie, thee, frisdrank)
– drink veel water

7. Houd je conditie op peil
Een zwangerschap is behoorlijk zwaar voor je lichaam, daarom is het belangrijk om je conditie op peil te houden en fit te blijven. Zo verloopt je zwangerschap ook soepeler.

8. Geen alcohol
Ook alcohol heeft invloed op de vruchtbaarheid. Zowel jouw vruchtbaarheid, als die van je partner. Door alcohol heb je minder kans op een gezonde bevruchting en meer risico op een miskraam. Wil je gezond zwanger worden, stop dan op tijd met het drinken van alcoholische dranken om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif