Een Britse hulplijn voor consumenten kreeg in 2008 een recordaantal klachten over de slechte kwaliteit van vrouwenkleding. Het aantal meldingen over losse knopen, kapotte ritsen en een slechte snit steeg ten opzichte van 2007 met 23 procent.
Als we naar de cijfers kijken, dan lijkt het alsof de kwaliteit van vrouwenkleding even snel daalt als de prijskaartjes. De laatste 5 jaar is de prijs van kledij met 25 procent gedaald. Mensen kopen hierdoor gemiddeld 40 procent meer kledingstukken. Goedkope ketens verkopen hun stukken in grote aantallen aan een spotprijs. Deze formule blijkt succesvol te zijn, want deze ketens doen het goed.
Steeds meer kledij wordt in lagelonenland geproduceerd waar ze veel moeten maken voor een minimale kost. Het verband tussen beide werd nog niet bewezen, maar je kunt niet ontkennen dat er een hogere druk is om meer te produceren tegen lage prijzen. Daarvoor moet iets voor opgeofferd worden. Merken proberen sneller in te spelen op de eeuwig veranderende trends, waardoor de stukken ook sneller gemaakt en geleverd moet worden.
Zullen vrouwen in opstand komen en weigeren om nog goedkope kledij van slechte kwaliteit te kopen of zullen ze hun lot accepteren? Britse modeconsulente Sarah Lucas is niet verbaasd over het gestegen aantal klachten. “Hoewel vrouwen geen uitstekende kwaliteit verwachten van een jurk van 20 euro, ze eisen wel dat een aantal basisdingen in orde zijn. Zo moeten ritsen openen zonder kapot te gaan, zomen moeten blijven zitten en knopen mogen er niet afvallen.” Een andere insider zegt dat niet alleen goedkope merken de schuld dragen. “Ik heb bij veel dure merken al slechte kwaliteit opgemerkt. Ritsen gaan ontzettend snel stuk en knopen vielen van gloednieuwe jassen. Zelfs bij een handtas van meer dan 1.000 euro brak het draagbandje meteen af.”
Bron: http://www.hln.be/hln/nl/40/Mode/article/detail/644922/2009/01/27/Kwaliteit-vrouwenkleding-daalt-snel.dhtml
Hoe sta jij daar tegenover? Stem in de poll en laat een post achter!