Femme logo

Deze 9 dingen vertelde niemand jou voor je moeder werd!

Moederschap is het mooiste wat je kan overkomen. Maar het is niet alleen mooi, het is ook spannend, uitdagend, vermoeiend, beangstigend, bevrijdend, fantastisch, eenzaam en gezellig. Wat ik heb geleerd in de 4 jaar dat ik moeder ben, is dat je je er echt niet op kunt voorbereiden. Sommige dingen leer je echt alleen door het te doen met je eigen kinderen. Daar kan geen andere ervaring tegenop.

Daarom heb ik een lijstje opgesteld met 9 dingen die niemand je vertelde voor je moeder werd. Als je al moeder bent herken je er vast wel een aantal. En als je nog geen moeder bent: veel succes! Eh, ik bedoel plezier! Geniet ervan, of eh… je snapt het!

1. Bevallen is slechts de aftrap

Ja echt waar. Bevallen is een hele prestatie die we allemaal moeten doorstaan. Of je nou vaginaal bevalt of met een keizersnede, thuis met kaarsjes of met een team deskundigen om je heen, een ding is zeker: voor moederschap bestaat geen ruggeprik of morfinepompje. Helaas, anders stond ik er wel voor in de rij! Mijn tip aan aanstaande moeders: ja, bevallen is nieuw, spannend en onvoorspelbaar. Maar laat het gewoon over je heen komen en focus je ook op wat daarna komt.

2. Vermoeidheid met kinderen is echt next level

Zo next level dat je de honing in de koelkast legt. Waargebeurd.

3. Je leven staat in het teken van kleine overwinningen

Zoals: jippie! Na drie dagen eindelijk weer een poepluier! Of: jippie! Ik ben alleen naar buiten gegaan en m’n nog-niet-zindelijke-borsten hebben me niet publiekelijk voor aap gezet! Spoiler: vreugde om poep gaat echt nog heel lang door. Als ze vast voedsel krijgen ben je blij dat ze het maar eens per dag doen (als je geluk hebt), dan doen ze het op de WC, dan kunnen ze zichzelf afvegen. Zie je, gemiddeld 4 jaar per kind blij om poep.

4. Iets met de beste stuurlui…

”Mijn kind gaat noOoOoit een driftbui gooien in het openbaar want ik ga mijn kind goed opvoeden en mijn kind gaat noOoOoit niet-educatieve programma’s kijken” I rest my case.

5. Er is geen wonderpil voor opvoeden

We hopen het allemaal goed te doen. Niet elk kind is hetzelfde, dus kan het zo zijn dat wat bij het ene kind werkt, bij het andere totaal niet werkt. Doe wat bij jouw kind past en vooral: doe het met liefde.

6. Je krijgt er een nieuw zintuig bij

Tast, reuk, smaak, horen, zien en HET ONDERBUIKGEVOEL. Elke moeder heeft het. Luister ernaar, want het klopt vaak. En als het niet klopt dan klopt het een andere keer wel.

7. Je hart loopt rond in een kindje van kabouterformaat

En dat moet je dan op een gegeven moment naar school sturen en dat moet dan een zelfstandig functionerend persoon worden op aarde… Terwijl je het zo graag wil beschermen voor alles. Het is soms echt moeilijk.

8. Kinderen zijn de beste filter

Die vriendin die zo grof gebekt is? Durf je eindelijk wat van te zeggen. Oom die de ene na de andere sigaret opsteekt waar jouw kleine bij is? Onacceptabel.

9. Levensheimwee is normaal

Je kunt je geen leven meer voorstellen zonder je kleine spruit, maar oh, wat zou je graag weer willen uitslapen, op stap gaan met vrienden of gewoon een maaltijd eten zonder onderbroken te worden. Helemaal normaal en dat ervaart (bijna) elke moeder. Maak tijd voor jezelf, want ook jij moet opladen. Blije mama = blije spruit.

Herken jij jezelf in deze 9 dingen? Deel het met je vrienden of laat een bericht achter!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *