Femme logo

Lesje onderhandelen: ik wil een hoger salaris!

Voor veel mensen een herkenbare situatie: je werkt al een behoorlijke tijd binnen een bedrijf en hebt het daar ook naar je zin, maar dat salaris mag wel iets omhoog. Vooral nu je hebt bewezen dat je goed werk levert en je al jaren een trouwe werknemer bent, is het tijd om daar ook zelf iets aan te doen. Benieuwd hoe je kunt onderhandelen voor een hoger salaris? Dan is dit artikel echt iets voor jou.

Tips

Voorbereiding is het halve werk wordt altijd maar gezegd, en ook nu is voorbereiding weer van groot belang. Zo kun je wel zeggen dat je bijvoorbeeld 1000 euro meer wilt verdienen, maar is dat ook realistisch bij jouw functie? Voor je zo’n gesprek aangaat, moet je jezelf inlezen. Wat is een realistisch salaris bij jouw functie? Dit is tevens ook goed om te weten om de baas mee te confronteren. Als jij veel minder verdient dan andere mensen met dezelfde functie, zal dit sowieso veranderd moeten worden.

Verder kun je alvast bedenken wat je minimaal wilt verdienen. Zo kun je dus echt gaan onderhandelen met je baas. Iets hoger beginnen is natuurlijk altijd goed, want bij het onderhandelen zal het hoe dan ook naar beneden worden gehaald door de baas.

Aan het eind van het gesprek kun je bijvoorbeeld vragen wat de baas van het voorstel vond. Zo krijg je in ieder geval een duidelijk antwoord. Of dit antwoord nou is dat het onzin is, of dat het is dat je gelijk hebt, je weet nu in ieder geval waar je aan toe bent. Vergeet tijdens het gesprek niet te beargumenteren waarom jij het verdient om een hoger salaris te krijgen. Is dit omdat je een harde werker bent? Of omdat je al zoveel jaar in vaste dienst bent of wie weet omdat je nu eigenlijk gewoon onderbetaald wordt. Je moet je baas overtuigen met goede argumenten waardoor het voor de baas lastig is om nee te zeggen op jouw voorstel.

Ten slotte is het belangrijk dat als je de deal rond hebt, deze ook vast te laten leggen. Ga dus niet akkoord met een gesprek waarin gezegd is dat het prima is, maar laat dit schriftelijk vastleggen. Anders kun je nooit bewijzen dat je baas dit ook echt heeft toegezegd en heb je het hele gesprek voor niets gedaan. Al met al is de voorbereiding het meest belangrijk. Van tevoren even oefenen is overigens ook een aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif