Femme logo

Powernaps, feit of fabel?

Heb jij ’s middags ook wel eens zin om even lekker op de bank of in bed te gaan liggen en je ogen dicht te doen na een drukke dag of werkweek. Even bijkomen met een lekkere powernap voor je volgende activiteit!

Volgens nieuw onderzoek zou een powernap je gezond en energiek houden, ook op werk. Behoefte aan slaap gedurende de dag kan een signaal zijn van slaaptekort, maar en zijn meerdere redenen waardoor je zin krijgt in een dutje. Je lunch kan invloed hebben, als je te weinig hebt gegeten of juist te veel suiker hebt gegeten zal je een paar uur later altijd moe worden.

Met deze wetenschappelijk onderbouwde argumenten kan je je baas overtuigen van het nut van een powernap. Korte schoonheidsslaapjes verhogen je productiviteit en verlagen je stressniveau. Wanneer je langer dan een uur in dromenland bent herstelt je hersencapaciteit, dit betekent dat je hersens een soort van gereset zijn en weer beter nieuwe informatie op kunnen slaan. Een laatste voordeel van een middagdutje is dat het het deel van je hersenen stimuleert welke je creatieve capaciteiten aantuurt. Mocht je baas nog steeds niet overtuigd zijn van jouw noodzakelijke middagslaapje, vertel hem of haar dan dat astronauten en topsporters bij deze techniek zweren.

Je kan slaperig worden van een powernap

Hoe moet je powernappen?

Het is zo ver, je gaat een powernap doen, maar hoe moet dat eigenlijk? Volgens wetenschappers zijn er verschillende soorten powernaps met verschillende voordelen. Wil je je lichaam even een snelle restart geven en een dosis alertheid, dan is tussen de 10 en 20 minuten al genoeg. Wanneer je een dutje doet van ongeveer een uur kom je in een slaap die helpt om feiten, plaatsen en gezichten te onthouden, al je cognitieve processen komen aan de beurt. Pas op: van dit type slaapje kan je een beetje slaperig wakker worden. Een powernap van anderhalf uur laat je een hele slaap cyclus maken en komt je creativiteit ten goede. Ook helpt het je hersenen met het opslaan van emoties, procedures en nieuwe vaardigheden. Groot voordeel is dat je niet slaperig wakker wordt.

Het mag duidelijk zijn dat powernaps alleen maar voordelen hebben. Overtuig je baas van de noodzaak van een dutje en pak elke dag even een momentje voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *