Femme logo

Relatieproblemen: “Hallo baby, dag relatie”

Het had dé kers op de taart moeten zijn een kindje van jullie samen. In gedachte brengt samen een nieuw wereldwonder op de wereld zetten jullie dichterbij elkaar dan ooit. Maar wat nou als dat niet het geval is? Nederland telt steeds meer eenoudergezinnen en in onze directe omgeving horen we steeds vaker over relatieproblemen na de komst van een baby en nog erger de break-up’s binnen het eerste jaar. Wat doen we verkeerd? Nog belangrijker hoe zorg je ervoor dat jouw relatie de komst van een baby overleeft?

Relatieproblemen door een baby, wat is er verandert?

Een baby verzorgen vergt veel tijd en aandacht vooral het eerste jaar is zwaar. Een grote verandering binnen jullie relatie heeft plaatsgevonden, het is even wennen en flink wat aanpassen. Maar baby’s en vooral die van jezelf, wij vrouwen raken er niet over uitgesproken.

Het ‘mama-syndroom’ is na de komst van de kleine ook direct geboren, vooral net mama’s ‘lijden’ eraan. Gesprekken gaan alleen nog over je baby en alles wat met baby’s te maken heeft. Wat er buiten de babywereld om gebeurt daar ben je niet mee bezig, jij leeft in je baby bubbel en bent high van de Zwitsal walm die jullie huis heeft overgenomen. Na je bevalling is er een hele andere ‘jij’ opgestaan, je draagt de titel mama met trots en waakt over je kindje als een leeuwin. Daarnaast ben je ineens een control freak op elk gebied, alles moet steriel zijn en leef je volgens een strak regime. De drie ‘R’s staan hoog in het vaandel rust, regelmaat en reinheid. Alles en iedereen moet wijken voor de baby. Deze kant is nieuw voor je partner en ook voor jezelf. Het kan ook zo zijn dat papa degene is die volledig opgaat in zijn nieuwe rol en dat jij hier enorm aan moet wennen. Sommige uitwerkingen van keuzes heb je niet in de hand en jullie als ouders, dat is iets heel anders dan als stel. Kleine irritaties kunnen de kop opsteken en trekjes die je eerder nooit stoorde vallen nu ineens op. Relatieproblemen door opvoed irritaties zijn dan ook snel geboren, de één reageert op ieder kikje terwijl de ander dat als verwennen ziet of als overbezorgdheid. Of mama wilt de baby in bed en papa is het hier niet mee eens. Irritaties die voor een hoop ruzies kunnen zorgen en waar je eerder niet bij stil stond.

Net mama’s (en ook papa’s natuurlijk) ervaren veel stress, omdat de roze wolk verder van de realiteit afstaat dan ze ooit hadden kunnen bedenken. Je bent doodmoe, leeft erg in je eigen hoofd en moet je nieuwe ‘leven’ even verwerken. Daarnaast steken relatieproblemen de kop op, iets wat je totaal niet had verwacht. Er is een hoop op je af gekomen in relatief korte tijd. Welke mama jij ook bent, relatieproblemen na de komst van een baby komen veel voor. Er gaat zoveel aandacht naar de baby uit dat jullie relatie op een laag pitje staat. Tijd voor elkaar hebben schiet erbij in en als er wat tijd voor ontspanning vrij komt, dan hangen jullie uitgeput op de bank en krijgt de smartphone als enige aandacht. Mocht er al een gesprek op gang komen dan gaat het moeizaam, jullie zijn uit elkaar aan het groeien en intimiteit wat is dat ook alweer?! Wil jij jouw relatie redden en de relatieproblemen oplossen? Lees dan snel de 4 tips om je relatieproblemen op te lossen!

4 Tips Relatieproblemen oplossen

1. Zorg voor een goede communicatie

Alles valt en staat met communicatie, vooral in een tijd waarbij niet alles meer om jullie twee draait. Is het belangrijk om in gesprek te blijven met elkaar. Deel je zorgen, twijfels, behoeftes en vooral je liefde. Vertel elkaar nog regelmatig wat de ander voor je betekend. We willen ons allemaal gewaardeerd en geliefd voelen, dus spreek het uit ga er niet vanuit dat de ander dat wel weet. Of weet waaraan jij nu juist behoefte hebt. In tijden dat de wereld even op zijn kop lijkt te staan is het fijn om extra lief voor elkaar te zijn. Besef dat je partner ook maar een mens is, die ook met zijn eigen emoties en behoeftes in de weer is na zo’n grote verandering. Vrouwen hopen nog te vaak dat mannen dingen aanvoelen, maar helaas dit doen ze niet. Uitzonderingen daargelaten! Van een man word ook een hoop verwacht en ook zij zijn onzeker en moe. Daarnaast moeten ze ook nog wennen dat ze niet meer geheel op nummer 1 staan in jouw leven.

2. Breng quality T-I-M-E samen door

Zorg dat het weer leuk word tussen jullie en breng wat meer tijd samen door, juist als je relatieproblemen ondervind is extra aandacht onmisbaar. Vooral veel mama’s vinden het moeilijk om één van de oma’s/en of opa’s te laten oppassen, terwijl die vast niks liever willen. Jij en je partner zijn er ook nog, naast papa en mama zijn jullie ook nog geliefden en twee individuen. Het is voor jullie relatie belangrijk om aan onderhoud te doen, elkaar te blijven ‘kennen’ en te zien. Ook krijgt jullie liefdesleven weer een kans om tot leven te komen. Met één oor op baby-alert, is het voor veel vrouwen moeilijk om in de stemming te komen en dan is het wel zo fijn als jullie uitgebreid de tijd kunnen nemen. Dus maak gebruik van oppas oma’s en anderen die jullie vertrouwen. Ga lekker uit eten, een avondje naar de bios of maak het gezellig thuis. Zolang je maar samen iets onderneemt en dit regelmatig doet. Een relatie gaat niet vanzelf, je moet wat er wel wat voor doen.

3. Toon initiatief

Relatieproblemen kunnen alleen opgelost worden als jullie beiden bereid zijn eraan te werken. Leg niet zozeer de focus op de dingen die je storen, maar verleg deze naar een oplossing hiervoor bedenken. Wil je meer tijd samen doorbrengen? Klaag dan niet alleen maar en onderneem actie. Regel die oppas en plan iets leuks voor jullie samen. Ben je onzeker over je uiterlijk? Storen die overgebleven zwangerschapskilo’s je? Schrijf je dan in bij de sportschool en ga aan de slag.

4. Vertel je partner hoe hij er voor je kan zijn

Heb je het gevoel dat je alles alleen doet? Wees dan duidelijk waarin je partner je zou kunnen ondersteunen. Zijn jullie het niet eens over zaken omtrent de opvoeding? Bespreek deze dan rustig en sta open voor elkaars argumenten. Het moet voor jullie als gezin leefbaar zijn thuis en daar horen soms wat compromissen bij.

Heb je zelf relatieproblemen gehad na de komst van je kind(eren) en/of goede tips die ervoor gezorgd hebben, dat jullie relatie de baby tijd heeft overleefd? Of wil je kwijt wat je anders had willen doen nu jullie niet meer samen zijn? Deel dan hieronder wat je graag kwijt wilt over het onderwerp, relatieproblemen na de komst van een baby.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif