Femme logo

Dit mag je wel en niet eten en drinken tijdens je zwangerschap

Zwanger zijn is een hartstikke leuke en spannende tijd, maar God wat kan het ook moeilijk zijn! Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je kindje, dus je moet op van alles letten. Niet te veel sporten, niet te weinig sporten, niet te veel stress, maar ook niet te veel ziek melden op je werk, ook al voel je je belabberd. En natuurlijk niet te veel eten, maar ook zeker niet te weinig! En dat is moeilijk, want tijdens je zwangerschap heb je soms trek in de gekste (meest ongezonde) dingen, of word je al misselijk bij de gedachte aan eten. Maar op welke voedingswaren moet je nou écht letten tijdens je zwangerschap?
 

 
– Te veel bacteriën
Bepaalde etenswaren bevatten bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht, zoals listeria en salmonella. Deze bacteriën kun je vinden in rauw vlees, rauwe vis, rauwe eieren en rauwe melk, die rechtstreeks van de boer komt. Die carpaccio en sushi kun je dus beter een tijdje laten staan.

– Vitamine A en kwik
Vermijd producten waar veel vitamine A in zit, zoals lever, leverpaté of leverworst. Vitamine A remt de ontwikkeling van je kindje. Kwik en andere zware metalen zijn aanwezig in roofvissen zoals zwaardvis, haai en tonijn. Jij als volwassene kan deze stoffen afbreken, maar je ongeboren kindje is daar nog te klein en onderontwikkeld voor.

– Alcohol en caffeïne
Alcohol is helaas schadelijk voor de ongeboren vrucht. Zelfs het drinken van een half glaasje wijn kan bij je ongeboren kindje al het Foetaal Alcohol Syndroom veroorzaken, helaas een zeer ingrijpende aandoening. Cafeïne is helaas ook niet zo goed voor de ontwikkeling van een kindje, probeer je inname te beperken tot 1 kopje koffie per dag en geniet hier dubbel en dwars van!
 

Wat mag je wél eten en drinken?

Wat mag je dan wel eten en drinken? Belangrijk is om gewoon gezond voedsel te nuttigen, veel groenten, eiwitten en gezonde vetten. Probeer je inname van suikers en verzadigde vetten te beperken. Je kindje heeft ook veel ijzer nodig om te groeien, dus let op producten waar veel ijzer in zit, zoals volkoren producten, rundvlees, peulvruchten, donkere bladgroenten, noten en appelstroop.

afbeelding: Unsplash.com door Katie Smith

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif