Om eigenschappen van voedingsmiddelen te kunnen verbeteren worden er wel eens kleurstoffen, smaakversterkers en/of conserveermiddelen toegevoegd. Deze extra stoffen worden ook wel e-nummers genoemd en zijn terug te vinden op het etiket van het product. Ze vallen bijna niet meer weg te denken, de voedselindustrie kan eigenlijk nit meer zonder omdat anders je vleeswaren uitdrogen en je eten sneller bederft.
Ze kunnen kunstmatig gemaakt worden in de fabriek door verschillende stoffen te bewerken, zoals Azo-kleurstoffen. Deze worden onder andere gebruikt in snoep en frisdranken.
De meeste worden echter gewonnen uit planten, struiken en bomen, komen van insecten of hebben een dierlijke oorsprong. Zo worden er stoffen gehaald uit de veren van vogels, het vet van varkens en schildluizen. Misschien ook bijzonder om te weten is dat bepaalde witte kleurstoffen gewonnen worden uit gesteentes!
Tot slot worden sommige gemaakt van genetisch gemodificeerde organismen, zoals bacteriën of gisten. Het organisme zit dan niet zelf in het product, maar alleen de stof die het organisme gemaakt heeft.
Sinds de jaren tachtig worden in Europa de toegevoegde stoffen nagekeken door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid om er zeker van te zijn dat de stoffen niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Zijn ze schadelijk?
Over het algemeen zijn ze niet schadelijk, al helemaal niet in een kleine hoeveelheid en wanneer je een gevarieerd dieet hebt. Toch zijn er verschillende bijwerkingen te vinden. Zo schijnt het dat E102 overgevoeligheidsreacties kan geven bij een kleine groep mensen, E161b zou astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken en kunnen e-nummer E200 tot E203 huidirritatie veroorzaken. Vooral smaakversterkers lijken niet erg goed voor je te zijn en deze mogen dan ook niet verwerkt worden in babyvoeding. Dit gaat om de nummers E620, tot E626.
Het is een feit dat veel nummers onnodig zijn en een gebrek aan kwaliteit maskeren. Als je ze niet wilt eten, koop dan producten zonder etiketten. Ga een keertje naar de markt! Steun je lokale boer!
Ook handig om te weten:
Omdat sommige e-nummers een dierlijke oorsprong hebben, passen deze wellicht niet in het dieet van een vegetarier, veganist, of iemand die bepaalde producten niet eet vanuit religie. Dit zijn de meeste gebruikte, die zeker dierlijk zijn: E120, E542, E901, E904, E913, E966 en E1105. Ook is het belangrijk om op te letten met afslankproducten, deze zitten vaak bomvol zoetstoffen, en met kant-en-klaar maaltijden: veel smaakversterkers. Tot slot is het verstandig er rekening mee te houden dat sommige fabrikanten de nummers uitschrijven, bijvoorbeeld curcumine in plaats van E100. Hierdoor lijkt het product natuurlijker, terwijl dit niet zo is!
Als je sceptisch bent, kan je op internet genoeg informatie vinden en voor jezelf besluiten waar je op wilt letten, en welke je niet erg vind om te consumeren.