Femme logo

Fairtrade meer dan enkel Oxfam?

Iedereen kent waarschijnlijk wel de lekkere fairtrade producten van Oxfam, ik denk hierbij aan de fairtrade chocolade, maar zeker ook de bananenchips. De fairtrade koffie stond bij ons in de familie dan ook vaak op het verlanglijstje voor de cadeautjes met de feestdagen. Het binnen stappen van een Oxfam wereldwinkel zorgde er vaak voor dat we het niet konden laten om andere fairtrade producten eens uit te testen.

Wat is nu eigenlijk juist de fairtrade betekenis?

Het logo van fairtrade is wereldwijd bekend. Het fairtrade keurmerk toont aan dat de ontwikkeling van de producten voldoen aan fairtrade voorwaarden en criteria. Dankzij het kopen van producten met fairtrade keurmerk draag je zelf ook je steentje bij tot het verbeteren van de omstandigheden waar boeren in ontwikkelingslanden in leven. De fairtrade betekenis staat dan ook voor eerlijke handel en eerlijke ruil. Tot voorkort was ik er zelf niet van op de hoogte dat er naast de gekende overheerlijke fairtrade chocolade en fairtrade koffie ook fairtrade kleding bestond.

Fairtrade kleding

Vele online winkel geven de fairtrade kleding aan als ‘eco kleding’. Zelfs gekende websites als zalando hebben deze kleding toegevoegd aan hun assortiment. Op het eerste zicht zijn deze kleding niet opvallend veel duurder dan ander aangeboden producten. Al moet ik wel zeggen dat de benaming ‘eco kledîng’ mij enigszins afschrok. Op deze manier klinkt het als een betekenis van kleding gemaakt uit recycleerbaar materiaal. De benaming fairtrade kleding spreekt me dan opslag al veel meer aan. Jammer genoeg zijn er nog veel winkelketens waarbij de productie zeker niet voldoet aan de voorwaarden van fairtrade. Het gevaarlijke hier is dat deze winkelketens vaak hun kleding tegen een zeer lage prijs aanbieden. In sommige gevallen wordt de consument gewoon verleid door de prijzen maar niet alle consumenten hebben zomaar de financiële mogelijkheden om hier extra aandacht aan te besteden.

In België is er dan ook een ecoplan van start gegaan, op deze manier proberen ze mensen aan te sporen “goed gekleed” te gaan. Dit in de zin van het letten op de samenstelling van de kleding (bijvoorbeeld bij katoen zal vaak pesticide gebruikt zijn terwijl dit bij bamboe niet zo is), letten op het fairtrade logo maar zeker ook het aandachtig zij voor geen overbodige kleding te kopen. Tegenwoordig is het dan ook niet vreemd je eigen kleding tweedehands te kopen en verkopen of kleding opnieuw te pimpen.

Vintage?

Momenteel leven we in een cultuur waar vintage gelijk staat voor het nieuwe hip. Niemand zal dan ook raar opkijken als je gezellig een rommelmarktje afgaat opzoek naar een nieuwe outfit voor een feest.

Daarom denk ik het beide zaken dan ook belangrijk zijn, iedereen die nieuwe kleding wil en kan kopen moet zeker letten op het fairtrade logo en kan achteraf zijn kleding zeker opnieuw aanbieden zodat de productie van kleding in manier goede omstandigheden ( om niet te zeggen slechte) afneemt of zelfs helemaal verdwijnt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif