Femme logo

Food-hypes, wat is nu eigenlijk het gezondst ?

Tegenwoordig kan je geen tijdschrift meer openslaan of je wordt geconfronteerd met tips om je voeding aan te passen en de belofte om gezonder te worden. Adviezen spreken elkaar tegen en je weet niet meer wat je moet geloven: de ene zweert bij kokosolie, de andere vindt het “het slechtste product” waarvoor je kan kiezen. Na de gigantische promotie van de superfoods is het enthousiasme rond deze producten ook weer snel gedaald. Gojibessen, moerbeien, chiazaad,… allemaal erg gezond maar als je je beperkt tot enkel deze voedingsmiddelen zal je al snel tekorten in bloedwaarden vaststellen en lijken ze toch niet zo geweldig te zijn als werd geadviseerd.

‘Gewone voedingsmiddelen’ ok maar hoeveel van elk ?

Dure superfoods zijn dus overbodig om gezond te blijven maar hoeveel mag je dan wel eten van alledaagse voedingsmiddelen ? Ook hierover zijn de meningen verdeeld: volgens de ene is het beter om koolhydraten volledig te schrappen en meer eiwitrijk te eten zoals onze voorouders deden, de andere zweert bij vetrijk voedsel,… De meeste artsen zijn het er echter over eens varieer in wat je eet en kies natuurlijk voedingsmiddelen. Vers fruit en groenten gecombineerd met (volkoren)graanproducten en vlees/vis of vleesvervanger vormen samen een evenwichtige gezonde maaltijd. Dit wetende is natuurlijk allemaal heel leuk maar als je een jonge moeder bent die gaat werken en ook het huishouden moet zien te handhaven, is dit makkelijker gezegd dan gedaan…

De meeste artsen zijn het er echter over eens varieer in wat je eet en kies natuurlijk voedingsmiddelen.

Hoe aanpakken in de praktijk ?

Hier volgen enkele tips om dit advies in te brengen in je dagelijkse levensstijl.

Kies eenvoudige gerechten. Probeer geen uitgebreide maaltijden zoals aardappelen met een stukje vlees of vis en groenten met een sausje waar je al minstens een half uur bezig bent met aardappeltjes te schillen, te bereiden ! Kies eenvoudige eenpansgerechten zoals wok of een pastagerecht. In de meeste supermarkten kan je al voorgesneden groentjes kopen die alle voedingsstoffen bevatten. Dit combineren met een stukje kip of rundsreepjes en het geheel serveren met lekkere noedels, rijst of spaghetti en op smaak brengen met een lekkere tomatensaus, zoetzure saus of curry, geen man of kind die hier nee tegen zal zeggen ! Wil je het toch liever bij de Belgische keuken houden kan je denken aan traditionele stoemp van aardappelen en groenten in de winter of een koude aardappelsalade die je eventueel de dag ervoor kan bereiden, in de zomer. Op die manier geef je jezelf en je kinderen hun dagelijkse portie groenten en indien je niet overdrijft met mayonaise en boter, is dit een supergezond, snel klaar alternatief !

Afwisseling stimuleert de eetlust. Prima als er een wekelijkse ‘spaghetti-dag’ is maar wat meer variatie in het weekmenu kan zeker geen kwaad ! Integendeel: het zou zelfs de eetlust van mensen verbeteren. Af en toe eens een nieuw recept uitproberen met seizoensgebonden ingrediënten stimuleert nieuwe smaaksensaties en zal in vele gevallen tot een lekker resultaat leiden. Tegenwoordig duiken er overal recepten op: TV, tijdschriften, internet,… Zoek naar wat er het best past bij jou en ga ervoor !

Verdeel en heers! Wie zegt er dat je alles alleen moet doen in de keuken ? Schakel kinderen en je partner in om de mouwen ook uit de handen te steken ! Dit verbetert bovendien de band tussen jullie ! Kinderen en messen zijn geen goed idee maar de groenten op voorhand wassen, aardappelen pureren, enz. zijn zeker taken die zij voor hun rekening kunnen nemen.

Neem het over in je ritme

Indien je deze tips overneemt in je dagelijks levensritme, zal je zien dat dit na verloop van tijd ook makkelijker wordt en dat het helemaal niet moeilijk is om gezonde kost op tafel te toveren. En af en toe eens een keer frietjes of pizza kan ook zeker geen kwaad! De media overdrijft met de aandacht die aan eten wordt besteed en hier te gefocust mee bezig zijn, is zeker geen goede houding die je aan je kinderen wil meegeven. Eet om te leven en leef niet om te eten !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif