Femme logo

Herfstgerechten, lekker en gezond

Het is eind september en de eerste herfststorm heeft deze week al over het land geraasd. De verwarming schiet ’s ochtends aan en het wordt op tafel tijd voor andere gerechten dan een frisse salade met gebakken aardappeltjes en een biefstukje. De tijd van andere maaltijden, zoals gegrilde groenten uit de oven en de tijd om het kookboek met herfstrecepten uit de kast te halen, is aangebroken.

Zaaien en oogsten

Voor degenen onder ons die wintergroenten zelf telen in hun moestuin, lezen we op de zaaikalender dat september de juiste tijd is om deze te gaan zaaien. Denk dan aan de typische wintergroenten als spitskool en boerenkool, maar ook bijvoorbeeld aan worteltjes en zelfs spinazie. De zaaikalender vertelt ons ook dat september de oogstmaand wordt genoemd en dat het tijd wordt de al maanden eerder gezaaide herfstgroenten uit de grond te halen. Courgette, bloemkool, paprika, mais en tomaten, deze seizoensgroenten doen het allemaal goed in typische herfstgerechten waarbij je bijvoorbeeld de groente uit de oven zo vers op tafel zet.

Hoe eenvoudig kan het zijn? je snijdt en wast meerdere paprika’s, een courgette en een paar tomaten. Leg ze in een ovenschaal en giet er een beetje olijfolie overheen. Als je hier een liefhebber van bent, kun je ook nog pompoen en wat knoflook en tijm toevoegen. Zet de schaal op tweehonderd graden een twintig minuten in de oven en zet het daarna nog even onder de gril. In je keuken ruik je inmiddels die heerlijke geur van gegrilde groenten uit de oven en als je dat lekker vindt, brokkel je er de laatste vijf minuten nog wat geitenkaas met honing over.

Ook bloemkool, eigenlijk niet echt behorend tot de seizoensgroenten maar wel erg lekker en heel gezond, omdat het veel vezels en voedingstoffen bevat en maar weinig calorieën, past prima in een recept met groente uit de oven. Kook de roosjes, voordat je ze toevoegt aan de ovenschotel, wel even beetgaar anders zijn ze misschien iets te knapperig als je ze wilt eten.

In de tegenwoordige herfstrecepten vinden we, naast seizoensgroenten ook vaak wildgerechten en stamppotten met bijvoorbeeld koolsoorten, alhoewel die laatsten eigenlijk wel tot de wintergroenten gerekend worden.

Tarte Tatin

Heb je nog inspiratie over dan kun je ook een heerlijk gerecht maken met echt seizoensfruit, zoals appels, peren en bijvoorbeeld blauwe bes. Een overheerlijke Tarte Tatin is er een voorbeeld van. Die kun je maken met allerlei verschillende soorten seizoensfruit maar appels en peren lenen zich hier het beste voor. Een Tarte Tatin is ook nog eens heel erg eenvoudig klaar te maken. De taart wordt op zijn kop gebakken en je serveert hem met een bolletje vanille ijs of met een flinke lik crème fraîche. Je likt er je vingers bij af.

Je ziet het, herfstrecepten bieden voldoende inspiratie voor een heerlijk genieten als het buiten guur en nat is. Hoe leuk en inspirerend is het te koken met wat het seizoen ons biedt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif