Femme logo

Hoezo zijn er mensen die koriander haten?

Koriander, de een vindt het heerlijk en de ander verafschuwt het. Dit specerij kom je in verschillende keukens tegen. Zowel vers als gedroogd wordt het in veel gerechten gebruikt. Het is iets waar je of gek op bent of juist verschrikkelijk vies vindt. Dat laatste komt vaker voor dan je misschien zou denken. Niet alleen vinden sommige mensen het niet zo lekker, maar ook komt het voor dat mensen er allergisch voor zijn. Het is daarom slim om dit kruid niet standaard in je gerechten te verwerken als je eters over de vloer krijgt.

Koriander zeep?

Koriander zeep, twee dingen die totaal niks met elkaar te maken hebben. Tenminste dat zou je in eerste instantie denken. Koriander smaakt naar zeep. Want hoe gek dit ook mag klinken, er zijn een hoop mensen die deze mening met elkaar delen. Recent is uit onderzoek gebleken dat mensen die koriander verafschuwen, de zogenaamde olfactorisch receptoren bezitten. Dit zorgt ervoor dat je dezelfde chemicaliën ruikt zoals je dat bij zeep ruikt. Niet zo fris om te eten dus! Het is dus begrijpelijk dat mensen met dit gen dat lekker bordje rijst waar koriander in zit, liever laten staan. Mensen die dit gen niet bezitten, snappen er dan ook niks van wanneer anderen de link leggen tussen koriander en zeep. Nu weten we hoe het komt dus!

Het is gewoon niet lekker!

Net zoals met veel dingen, vindt niet iedereen alles lekker. En dat geldt ook voor koriander. De een vindt het een onmisbaar kruid en gooit het standaard ik elke maaltijd. De ander krijgt kriebels van de gedachte alleen al. Sommigen vinden koriander goor door zijn sterke overheersende smaak. Om die reden wordt dit plantje vaak weggelaten of vervangen door andere kruiden, zoals peterselie bijvoorbeeld. Koriander goor vinden hoeft dus niet per se te komen omdat het naar zeep smaakt. Er zijn mensen die het simpelweg niet lekker vinden. En dat mag.

Allergisch voor koriander

Wist je dat je zelfs een allergische reactie kunt krijgen van kruiden? Nee? Nou bij deze dan! Een koriander allergie is zeer zeldzaam, maar het kan zeker voorkomen. Deze allergie is een gevolg van een pollen-voedselallergie. Hoogstwaarschijnlijk ben je allergisch voor pollen van de berk. Dan is de kans op een koriander allergie groter. De koriander is in zijn geheel eetbaar. En met zo’n allergie kan het zijn dat een deel van de koriander, de bladeren bijvoorbeeld, zorgen voor een allergische reactie. De allergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwithoudende gewassen in combinatie met het kruid, in dit geval koriander. De symptomen van de koriander allergie verschilt niet veel met een andere voedselallergie. Het verschilt van milde symptomen zoals jeuk tot aan ernstige symptomen zoals het hebben van een moeilijke ademhaling of zwelling van de tong of lippen. Deze symptomen worden vaak ontwikkeld binnen een paar minuten tot twee uur na het eten van de koriander. Ben je allergisch voor koriander? Controleer of vraag daarom altijd of er koriander in het gerecht zit, voor je eraan begint. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif