Femme logo

Insecten, het eten van de toekomst?!

De meest natuurlijke en gezonde snack: insecten! Je zal in eerste instantie waarschijnlijk denken: gadverdamme. Maar onze afkeer van insecten is er ingeslopen door de afkeer van onze ouderen en onze Hollandse cultuur. Op het continent Afrika, in Zuid-Amerika en in Azië is insecten eten heel normaal, en niet zonder reden!

Voedzaam en gezond

Er zitten ontzettend veel voedingsstoffen in insecten, zo hebben ze een heel hoog eiwittengehalte, barsten ze van mineralen als ijzer en zink en zijn de vetzuren in insecten veel beter dan die in vlees. Insecten kunnen dus een hele goede toevoeging zijn aan het dieet van een sporter, voor de spiergroei en het is wellicht ook een optie voor de vegetariërs onder ons die absoluut geen vlees willen eten, maar het niet erg vinden om dan hun ijzer en eiwitten uit insecten te halen: er zijn opties! En wist je dat het eten van insecten ook zorgt voor minder overdracht van virussen? Dieren lijken genetisch veel sterker op ons en zo kunnen de ziekten die zij dragen makkelijker overkomen op mensen. Dit heb je niet bij insecten! Het enigste waar je op moet letten bij het eten van insecten is dat je per portie niet meer dan 48 gram eet, dit ligt wel aan het soort insect, in insecten met poten en een skelet zit namelijk chitine en dat kan klachten veroorzaken als je dit met een grote hoeveelheid binnen krijgt. Dit advies komt van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Bij maden en wormachtige hoef je je hier niet druk om te maken, deze bevatten ook lekker veel extra B vitaminen.

Lekker

Het idee van het eten van insecten zal mensen natuurlijk al gauw tegenstaan. Een optie is om de insecten te malen en hier bijvoorbeeld een burger of worstjes van te maken! Als je het niet erg vind om te zien wat je eet, zullen een beetje kruiden voldoende zijn. Als je wilt experimenteren, zijn er genoeg insecten recepten boeken te vinden, zowel online als in de winkel. Probeer eens een sprinkhaan te frituren of insecten op de sushi! Het schijnt dat sprinkhanen een nootachtige smaak hebbe, meelwormen smaken naar popcorn, waterinsecten zout en visachtig en libellen schijnen naar krab te smaken.

Goed voor het milieu

Het milieu is in deze tijd natuurlijk een ‘hot topic’ vanwege het opwarmen van de aarde. Als meer mensen vaker voor insecten zouden kiezen in plaats van vlees, kan dit zorgen voor minder mest gebruik en minder CO2! Insecten nemen ook veel minder ruimte in en dit verlaagd de druk op de beschikbare landbouwgrond die door de grote vraag naar vlees word beïnvloed. Ook is het doden van insecten veel diervriendelijker dan de slacht van runderen, varken en kippen. De insecten worden eerst naar een tempratuur gebracht waardoor ze in een natuurlijke staat van winterslaap komen, waarbij ze dus gaan slapen net zoals in de winter gebeurd. Daarna worden de insecten diepgevroren zodat ze al slapend stoppen met leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif