Femme logo

Een tafel dekken, Hoe heurt het ook al weer?

Manners op zijn Engels gezegd of ook wel etiquette genoemd. Het lijkt wel of de mensen tegenwoordig alle etiquette (en dan met name tafel etiquette) totaal zijn vergeten. Bij dates wordt tegenwoordig nooit meer door de man de deur opengehouden of wordt er voor ons vrouwen ook onze stoel niet meer netjes door de man aangeschoven. Onze kinderen weten niet meer hoe ze netjes met vork en mes moeten eten en tafel dekken met tafellaken en mooi servies lijkt voor de meeste mensen ook nog de veel moeite. Kijken de mensen niet meer naar hoe heurt het eigenlijk? Wat is er met de wereld aan de hand en waar zijn onze manners gebleven?

Kinderen en tafeldekken

Het is tegenwoordig extra belangrijk om de kinderen goed aan te leren hoe het dekken van een tafel nu precies in zijn werk gaat. Als wij het onze nieuwe generatie niet goed meer aanleren, zijn straks over een paar jaar alle manieren en regels totaal verloren. Leer de kinderen dat het dekken van de eettafel allemaal begint met een tafellaken, daarna mooi service en dan als laatst vork en mes op de juiste plaats.

Maak van tafel dekken een leuk spel voor de kinderen. Spreek bijvoorbeeld af dat ze elke keer wanneer ze de eettafel volgens de regels gedekt hebben, ze een stikker krijgen en bij 10 stikkers krijgen ze een kleine beloning. Zo maak je tafeldekken leuk en help je jezelf meteen ook een handje.

Hoe heurt het eigenlijk?

Vele van ons zullen zelf ook niet precies meer weten hoe je precies een eettafel hoort op te maken. Wij hebben voor jullie een overzichtje gemaakt, zodat we de oude tradities weer voort kunnen zetten!

Allereerst bestaat een goed gedekte eettafel uit 7 basis elementen namelijk;

  • Een onderbord. Hier worden verschillende gangen op geserveerd op een eigen bordje. Dit bord telt eigenlijk als een soort ondersteun
  • Een klein bordje voor bijvoorbeeld brood (er hoort ook een klein mesje bij)
  • Bestek. Dit zijn in het totaal 3 lepels, 3 vorken en 3 messen. Dit is natuurlijk voor voor-, hoofd- en nagerecht
  • Soeplepel
  • Een mooi waterglas
  • Een speciaal wijnglas
  • En natuurlijk niet te vergeten: een servet

Hoe zet je alles weg?

Er zijn zelfs specifieke regels voor hoe je alles weg moet zetten. Hier volgen een paar tips waardoor je nooit verkeerd kunt zitten;

  • De onderborden. Deze dien je op vingerbreedte afstand van de tafel af te zetten
  • Zet alleen het onderbord neer, want de rest van de borden zullen geserveerd worden met de gerechten zelf
  • Glazen zet je rechts boven de borden
  • Bestek van klein naar groot
  • Om het heel chique te maken doe je een servet in een servetring, maar in principe ben je vrij om het servet te plaatsen waar je maar wil

Dit waren een aantal tips om het geheugen op te frissen. Hopelijk beseffen jullie hoe belangrijk deze regels zijn en zetten jullie de traditie voort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *