Je loopt de supermarkt in, koopt er al je boodschappen en gaat met een goed humeur weer richting huis: ‘Zo, de boodschappen zijn weer gedaan voor de hele week, en de voorraadkast en koelkast zijn weer goed gevuld’. Een paar dagen later kom je erachter dat de ten minste houdbaar tot datum op de hamburgers de dag van vandaag is én dat er op de kaas achter ‘te gebruiken tot’ de dag van gisteren staat. Wat nu? Je wilde namelijk net een lekkere cheeseburger gaan maken! Heel veel mensen vinden het lastig te bepalen wanneer iets nog gegeten kan worden, kijkende naar THT of TGT. Jij ook? Hieronder wordt het je allemaal uitgelegd.
TGT/THT, wat betekent het?
Tot wanneer kun je iets tenminste goed houden? Moet je altijd op de ten minste houdbaar tot datum afgaan of moet je vooral naar het product zelf kijken? Soms is het zo lastig om te bepalen of eten nog goed is. Op de verpakking staat meestal een houdbaarheidsdatum, waarbij onderscheid wordt gemaakt in een THT-datum en een TGT-datum:
- THT staat voor ten minste houdbaar tot. Hierna kun je het vaak nog prima eten, maar het is dan verstandig om je ogen en neus te gebruiken. Als het er nog goed uitziet en het ruikt niet raar, dan kun je het gewoon eten.
- TGT staat voor te gebruiken tot. Wanneer de TGT-datum verstreken is, moet je het product echt weggooien, ook al zie je er niets aan of ruikt het niet vreemd. Het is dan namelijk niet veilig meer om op te eten, aangezien er dan ziekteverwekkers in kunnen zitten
Maar wanneer wordt er een TGT-datum gebruikt en wanneer een THT-datum? Een THT-datum wordt vermeld op eten dat niet snel bederft, bijvoorbeeld rijst en koffie, terwijl een TGT-datum wordt gebruikt bij producten die zeer bederfelijk zijn. Hierbij kun je denken aan vlees of groenten die zijn voorgesneden. Voor alle producten geldt natuurlijk wel dat je het op de juiste manier dient te bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast.
Houdbaarheid eieren
Houdbaarheid eieren: Hoe lang kun je eieren bewaren? Een product waar het iets anders bij ligt zijn eieren. Je kunt aan de buitenkant natuurlijk niet zien of een ei nog goed is. Er is wettelijk bepaald dat eieren maximaal 28 dagen houdbaar zijn na de legdatum. Wanneer je een doosje eieren koopt in de supermarkt, staat daar een THT-datum op vermeld. Die houdbaarheidsdatum is dus zeker een goede richtlijn, maar wat nou als het 1, 2, 3 of misschien wel 4 dagen over die tenminste houdbaar tot datum zit? Door middel van een handig trucje kun je daar achter komen: Vul een glas met water en leg het ei erin. Zinkt het naar de bodem? Dan is hij ‘vers’ en kun jij een meesterlijk gekookt eitje of omeletje maken. Blijft het ei drijven? Dan is het niet meer goed en is het verstandig om een ander ontbijtje voor jezelf te maken.