Femme logo

De trend die Spelt heet

Spelt is op dit moment helemaal hot and happening. Niet alleen bij de bakker, maar ook bij de reguliere supermarkten kun je spelt producten kopen. Van vers speltbrood tot speltbrood of af te bakken en crackers. Een ding is zeker, het speltproducten assortiment is hip. Maar waarom zijn speltproducten gezond?

Speltproducten gezondheid

Je kunt er niet omheen, in speltbrood zitten meer voedingstoffen dan in ander brood. Vooral eiwit is met meer dan 10% dan in ander brood goed vertegenwoordigd. Er zit meer ijzer, magnesium, zink en fosfor in speltbrood, dan in tarwebrood. Wanneer je met speltproducten gezondheid wilt verbeteren, dan moet je altijd wel even op de ingrediëntenlijst kijken. Sommige winkels verkopen broden met gemixte granen als speltbrood. Het gezondheidseffect is dan niet zo groot, dan wanneer je een echt speltbrood eet.

Speltproducten en dieet

Je zou het bijna vergeten, maar spelt is ook gezond, als je op dieet bent. Uit onderzoek komt naar voren dat er veel meervoudig onverzadigde vetzuren in spelt zitten. Deze vetzuren zorgen ervoor dat je cholesterol oplaag gaat. Daarnaast vult spelt meer dan tarwe, waardoor je minder snel tussendoor ongezond gaat snacken. Tot slot heeft spelt een veel lagere glycemische index, dan andere graansoorten. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel stabieler blijven. Door geen sterke en diepe dalen van je bloedsuikerspiegel snak je veel minder naar suiker.

Minder populair

Speltproducten kopen is helemaal in, maar toch is spelt minder populair, dan tarwe. Voor grote productiebakkerijen is spelt dus helemaal niet zo interessant. Dit heeft als voordeel dat spelt meestal gebakken wordt door goede bakkers. Goede bakkers gebruiken weinig toevoegingen zoals e-nummers. Bij twijfel kun je altijd de bakker vragen wat er in het brood zit en hoe het gemaakt wordt.

Zelf bakken?

Wil je er zeker van zijn dat je je speltproducten gezond zijn? Dan kun je ook pure speltproducten kopen, zoals speltmeel. Hiermee kun je broden en crackers bakken. Sommige producten zijn zelfs biologisch. Wanneer je houdt van een uitdaging en van pasta, dan kun je zelfs je eigen speltpasta maken.

Speltbrood voor iedereen?

Is het speltproducten assortiment voor iedereen een goede keuze? Nee, absoluut niet. Toen spelt net op de markt kwam, werd er vaak gesuggereerd dat mensen met coeliakie beter speltproducten konden eten. Dit is absoluut niet zo. Spelt lijkt heel erg op tarwe. De eiwitten lijken erg op elkaar en zijn ook niet geschikt voor mensen met een tarweallergie. Daarnaast is speltbrood niet altijd veganistisch. In sommige broden zitten broodverbeteraars en die zijn soms dierlijk. Ook in speltmuesli zitten soms dierlijke producten of honing verstopt. Check met spelt producten kopen daarom altijd de ingrediëntenlijst en de allergenenlijst. Zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif