Femme logo

Zeewier, het groene goud?

Je kent het wel, de bakjes zeewier die je bij de sushi kan bestellen. De een vindt het heel erg lekker en de ander moet er niet aan denken. Logischerwijs consumeren Japanners momenteel het meeste zeewier van alle landen. Zeewier en voornamelijk kelp bevatten de meeste mineralen van ale planten op aarde. 

5 redenen

Hier vijf redenen om zeewier te eten. Ten eerste bevat zeewier weinig calorieën maar veel voedingsstoffen. Zeewier bevat slechts 30 kcal per kopje maar zit vol met calcium, jodium, ijzer, magnesium, Omega 3 verzuur, thiamine en niacine. Verder heeft onderzoek uitgewezen dat Japanse veel goede bacteriën in hun darmen hebben. Door het alginaat in het zeewier wordt de darmwand beschermd. Dit zorgt er vervolgens voor dat de spijsvertering langzamer gaat en voedingstoffen beter worden opgenomen. Zeewier heeft een reinigende eigenschap waardoor het toxinen en zware metalen uit je lichaam kan afvoeren. Zeewier bestaat ook  uit vezels, deze helpen de bloeddruk te verlagen en verminderen de kans op beroerten en hartaanvallen. Het Jodium in het zeewier helpt het goed functioneren van de schildklier.

Voedsel

Je kan het zo gek niet bedenken of er zijn zeeweer varianten van beschikbaar. Zo bestaan er kelp noedels, pasta met algen, zeewier chips, mayonaise met zeewier, lijnzaadcrackers met zeewier, zeekraal spelt crackers, zeewier tartaar, zeewierthee, zeewierenpoeder, zeezout met zeewier en nog heel veel meer.

Beauty

Zeewier is ook een product dat wordt gebruikt in beauty en cosmetica producten. Zeewier werd voor het eerst gebruikt met cosmetische doeleinden 3000 v.Chr. Door de vitaminen, mineralen, antioxidanten, vetzuren en voedingswaarden heeft zeewier een positief effect op de huid. Het stimuleert onder andere de doorbloeding en voert afvalstoffen en overtollig vocht af.

Brandstof

Grappig weetje om deze post af te sluiten is een onderzoek van de Wageningen Universiteit. Daar probeert een groep onderzoekers biogas te produceren uit zeewier om dit vervolgens te gebruiken als groen biogas.

Bron: zeewierwinkel.nl / herbiatic.nl

Wat is jouw mening over dit artikel?

  1. 17 augustus 2017 om 08:11
    Wat een leuk artikel, ik vind het altijd al lekker bij de sushi! Kan ik dit gewoon bij normale supermarkten kopen of is het beter om naar speciaalzaken te gaan? En waar komt dit vandaan?
  2. 17 augustus 2017 om 08:15
    Volgens mij heb je speciale 'plantages' in Nederland en dan gewoon op land, niet in de zee. Het zijn grote bassins waarin ze zeewier kweken.
  3. 17 augustus 2017 om 08:16
    Wat een leuk artikel! Ik zag het laatst liggen in de AH naast de sushi enzo. Toen vroeg ik me eigenlijk al af wat het nou precies is en of het gezond is of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *