Femme logo

Mentruatiepijn, hoe kom je er vanaf?

De tijd van de maand …

Krampen, stemmingswisselingen, lage rugpijn, hoofdpijn , vermoeidheid , hevig bloeden… Wist je dat dysmenorroe, extreme menstruatiepijn, de dagelijkse activiteiten van 1 op de 5 vrouwen ondermijnd? Waarom is ongesteld zijn vaak zo pijnlijk ? De oorzaak ligt bij de hormonale stof prostaglandine, die nodig is om je menstruatie op te wekken, zorgt dat de baarmoeder gaat samen trekken.
 

 

Natuurlijke tips tegen hevige menstruatiepijn

Om ervoor te zorgen dat je niet elke maand lijdt, hebben we vijf effectieve natuurmiddeltjes genoemd om de ergste uren of dagen door te brengen tijdens je ongesteldheid.
 
1. Warmte
Het aanbrengen van warmte op de onderbuik helpt om de samentrekkende spieren in de baarmoeder te ontspannen. Een kruik met warm water doet altijd goed maar ook warme drankjes en een warme douche helpen ook om de pijn te verlichten en helpt je te ontspannen.
 
2. Bewegen
Dit klinkt gek want wanneer je krom loopt van de van pijn , staat je hoofd wellicht niet op sporten. Maar bewegen verhoogt de bloedsomloop naar het bekkengebied en laat endorfines vrij zodat de baarmoederspieren minder samentrekken tijdens de menstruatie.
 
3. Kruidenthee
Deze kruiden staan al eeuwenlang bekend om krampen te verminderen en een betere doorbloeding in het bekkengebied te geven: Fragine, afkomstig van het framboosblad vermindert de krampen, terwijl gember en kamille natuurlijke pijnstillerszijn. Thee kan je zelf maken of kopen in de kruidenwinkel.
 
4. Masseren
De meesten vinden een massage fijn en kan ook heftige menstruatiepijnen aanzienlijk verminderen. Je kan dit zelf: breng wat warme olie (vb sesamolie) aan op de onderbuik en smeer zachtjes over de buik.
 
5. Gezonde levensstijl
Misschien vind je soelaas bij chocolade of een volle zak chipps, maar een gezonde voeding helpt bij menstruatieklachten. Eet (en deze tip geldt ook als je niet ongesteld bent) veel groenten, fruit en volkorenproducten en verminder het gebruik van alcohol, koffie, zwarte thee, suiker en zout. Ook stoppen met roken helpt hierbij!
 
Gun je lichaam voldoende rust! Slaap gerust iets meer en probeer het gebruik van pijnstillers te reduceren.
 
afbeelding: Unsplash.com door Vladislav Muslakov

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif