Femme logo

Deze Nederlandse sport vrouwen staan op het wereldpodium

Jarenlang domineerden de mannen de Nederlandse sport, maar anno 2017 staan er een hoop vrouwelijke topsporters aan de top. Vrouwen zijn niet meer minder in sport, maar kunnen mee met de mondiale top. Een aantal Nederlandse topsportsters kan er zelfs naast een gouden medaille, een goede boterham mee verdienen.

Lieke Mertens

Voetbal was misschien wel de sport die het meest achterliep op de mannen. Hoe vaak er niet gezegd is, dat vrouwen niet konden voetballen. Ze zouden niet eens weten wat buitenspel is. Gelukkig is dit nadat ze het EK in eigen land wonnen totaal anders. Nu ook de mannen niet naar het WK gaan, zijn alle schijnwerpers gericht op de vrouwen. Met één vrouw in het bijzonder: Lieke Mertens. Zij werd zelfs voetbalster van het jaar en stond samen met Cristiano Ronaldo op het podium.

Vrouwenwielrennen

Ook het vrouwenwielrennen is steeds meer in trek. Dat heeft wel een tijd geduurd. Leontien van Moorsel pleitte jaren geleden al voor een Tour de France voor vrouwen. Inmiddels staan er meerdere vrouwelijke rensters aan de top, zoals Marianne Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Schaatsen

De koningin van het schaatsen is toch wel Ireen Wüst. Zij domineert vaak op meerdere afstanden, maar ook allround en sprint liggen haar goed. Ze is al meerdere keren wereldkampioen geworden. Gelukkig is het verschil tussen mannen en vrouwen niet zo groot met deze sport. Je kunt de meeste wedstrijden van zowel mannen als vrouwen gewoon live kijken. Er is in deze sport evenveel aandacht voor zowel mannen als vrouwen.

Atletiek

Wie atletiek zegt, zegt natuurlijk Daphne schippers. Zij won bij het laatste WK in Londen brons op de 100 meter en werd wereldkampioen op de 200 meter. Maar er zijn nog meer Nederlandse topsportsters die goed zijn in atletiek. Ook Sifan Hassan en Anouk Vetter gingen met een bronzen medaille naar huis. Vetter was tijdens het EK in Amsterdam zelfs goed voor een goude medaille.

Hoe komen we aan alle vrouwelijke topsporters?

In Nederland hebben we hoop vrouwelijke topsporters. Dit komt deels door de welvaart en de emancipatie. Door meer emancipatie wordt het meer gewaardeerd dat vrouwen sporten. Wat 50 jaar geleden hier veel minder het geval was. Doordat wij een welvarend land zijn, komt er ook geld vrij vanuit de overheid. Zo kunnen vrouwelijke sporters allemaal regelingen krijgen of zelfs een financiële toelage. Hiervoor komen wel alleen de echte toppers voor in aanmerking. Naast deze punten, is kennis ook heel belangrijk. Doordat er veel vrouwen succesvol waren in de sport, kunnen zij, maar ook de coaches de kennis weer doorgeven. Ook jonge meisjes hebben hier veel profijt van. De coaches kunnen ze goed trainen en ze kunnen opkijken tegen de huidige toppers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif