Femme logo

Sporten jouw kinderen genoeg?

Atletiek, judo of ballet? Voor de gezondheid en het welzijn van jouw kind, is het belangrijk dat het aan lichaamsbeweging doet. Ontdek onze tips om kinderen te stimuleren om aan sport te gaan doen.

Waarom heeft een kind sport/beweging nodig?

Sporten is niet alleen gezond. Het is ook nog eens heel erg leuk, voor zowel jong als oud. Een stimulans om niet enkel je kinderen te stimuleren tot sporten maar ook jezelf! Zo geef je ineens ook het goede voorbeeld mee.

Enkele redenen om vandaag nog met sporten te beginnen:

  • Sporten verbetert je conditie
  • Sporten geeft je de kans energie kwijt te kunnen
  • Sporten helpt om overgewicht tegen te gaan
  • Samen met anderen sporten is gezellig
  • Je kunt er nieuwe leeftijdsgenoten leren kennen

Welke sport voor mijn kind?

Sommige kinderen zijn onmiddellijk enthousiast om te gaan sporten, anderen laten het eerder aan hun voorbij gaan. Thans hebben kinderen beweging nodig voor een goede conditie en misschien nog meer om energie kwijt te kunnen. Het is dan ook belangrijk dat ze gestimuleerd worden om een of andere sport te gaan beoefenen. Maar welke?

Om te achterhalen wat er zoal leeft bij kinderen met dezelfde leeftijd, kan je eens polsen naar sporten die diens leeftijdsgenootjes beoefenen. Je kind kan eens mee naar een initiatie om de sport te leren kennen samen met dat vriendje of vriendinnetje. Zo is de drempel minder hoog. Of informeer eens bij eigen kennissen met kinderen.

Loop eens langs bij de gemeentelijke sportdienst om het sportaanbod eens te verkennen. Vaak worden hier ook initiaties gehouden.

Welke sporten zijn populair bij kinderen?

De keuze aan sporten is alles behalve beperkt en bovendien heeft ieder kind ook andere voorkeuren: stoer, rustig, avontuurlijk, individueel, in team, …

Zwemmen

Een klassieker: de ideale combinatie van nuttig en aangenaam. Bovendien is dit een van de beste sporten omdat het ganse lichaam hierbij in beweging is.

Leeftijd: vanaf 5 jaar. Jongere kinderen zijn vaak motorisch en lichamelijk nog niet toe aan zwemles omwille van moeilijke instructies. Ook de combinatie met net naar school gaan is nog wat ‘zwaar’.

Judo

Een individuele sport waarbij ook samenwerken gestimuleerd wordt. Ideaal voor wie van ‘stoeien’ houdt.

Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Paardrijden

Individuele sport waarbij veel verschillende bewegingen als galopperen worden aangeleerd. Door op een goede manier met dieren om te leren gaan, krijgt het kind ook meer zelfvertrouwen.

Leeftijd: vanaf 6 à 7 jaar.

Dansen of ballet

Heel wat kinderen, voornamelijk meisjes, willen graag (peuter)dansen of op balletles. Ze leren er luisteren naar de muziek, vrij bewegen en ook deelnemen aan activiteiten in groepsverband.

Leeftijd: vanaf 2 à 3 jaar voor peuterdansen.

Andere dans- en balletlessen: meestal vanaf 4 jaar.

Teamsport

Teamsport is heel divers en stimuleert het samenwerken. Het ene kind kiest resoluut voor voetbal, terwijl een ander liever basketbalt. Behalve de sport zelf is ook het teambegrip heel belangrijk. Een kind zal andere kinderen leren kennen en misschien wel nieuwe vriendjes maken.

Leeftijd: vanaf 5 jaar, maar dit kan erg verschillen per club.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif