Femme logo

Boekenweek 2018: alle ins en outs

Boekenliefhebbers kijken er het hele jaar naar uit: de Boekenweek. Het Boekenweek 2018 thema is Natuur en vindt plaats van 10 tot en met 18 maart. Wil je weten wat de Boekenweek allemaal te bieden heeft? Wij hebben het alvast even voor je op een rijtje gezet.

De Boekenweek

De Boekenweek vond in Nederland voor het eerst plaats in 1932. Onder invloed van de Nederlandse Taalunie vindt de Boekenweek sinds 2014 ook plaats in Vlaanderen. Het Boekenbal, het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekmagazine zijn vaste onderdelen van de week waarmee de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) het lezen onder de bevolking wil stimuleren.

Het Boekenbal

Op de vooravond van de Boekenweek vindt in Amsterdam het Boekenbal plaats. Het Boekenbal is alleen bestemd voor genodigde schrijvers. Het is dan ook voor veel schrijvers een (stille) wens om uitgenodigd te worden. Je telt pas echt mee als schrijver als je wordt uitgenodigd voor het Boekenbal. Sinds 2002 wordt uit protest tegen het uitnodigingsbeleid en het gebrek aan waardering voor echte literatuur een alternatief Boekenbal georganiseerd in Paradiso.

Het Boekenweekgeschenk

Wie tijdens de Boekenweek voor minstens €12,50 aan Nederlandse boeken koopt, krijgt een geschenkboekje cadeau. Dit jaar wordt het geschenk geschreven door de bestverkopende auteur van 2018: Griet Op de Beeck. Deze Vlaamse auteur schreef eerder Vele hemels boven de zevende (2013), Kom hier dat ik u kus (2014), Gij nu (2016) en

Het beste wat we hebben (2017). Het geschenk van 2018 heet Gezien de feiten. Voor het eerst wordt het geschenk ook vertaald in het Fries. Jetske Bilker schrijft de vertaling Mei it each op de feiten in verband met het uitroepen van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Het Boekenweekessay

Sinds 1987 wordt er naast een geschenkboekje ook een Boekenweekessay geschreven. Dit jaar wordt het essay geschreven naar aanleiding van het Boekenweek 2018 thema: Natuur. Schrijver, politicus en natuurkundige Jan Terlouw schrijft in 2018 het Boekenweekessay. Het essay kost tijdens de Boekenweek €3,50 en is daarna voor €7,50 verkrijgbaar in de boekhandel.

Het Boekenweekmagazine

De CPNB geeft in de Boekenweek ook het Boekenweekmagazine uit. In dit magazine staan andere boektitels die samenhangen met het thema van de Boekenweek, boekrecensies, achtergrondverhalen en leuke interviews met schrijvers. Een echte must have voor de Boekenweek-fan.

Gratis reizen tijdens de Boekenweek

De NS is de grote sponsor achter de Boekenweek en daar kun je als lezer van profiteren. Tijdens de Boekenweek kun je namelijk op de tweede zondag in de 2e klasse gratis reizen op vertoon van je Boekenweekgeschenk. Wie de prijzen van een treinticket kent, weet dat dit een leuk cadeautje is van de NS. Op deze manier heb je de aanschaf van je boek direct terugverdiend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif