De meeste mensen kennen de betekenis van Kerst en Pasen, maar er zijn een aantal christelijke feestdagen waarvan het verhaal minder bekend is. Driekoningen is zo’n feestdag. Wanneer vieren we Driekoningen? Welk verhaal geeft Driekoningen betekenis? Wat vieren we met deze feestdag en hoe vieren we het?
Het Driekoningen verhaal
Het Driekoningen verhaal vinden we terug in de Bijbel in het evangelie van Mattheüs (Matt. 2:1-12). Het verhaal gaat over een aantal wijzen dat een heldere ster volgt. Zij geloven dat deze ster ze naar de nieuwgeboren Koning van de Joden zal brengen. De ster leidt hen naar Bethlehem waar ze Jezus aantreffen in een stal, samen met zijn moeder Maria. De wijzen knielen nederig bij het kindje neer en eren hem. Zij brengen ook geschenken mee: wierook, mirre en goud.
Caspar, Balthasar en Melchior
In de Bijbel wordt niet nadrukkelijk gesproken over drie koningen, maar over een aantal wijzen uit het Oosten. Pas in de 9e eeuw wordt er van drie koningen gesproken en krijgen zij ieder een eigen identiteit. Caspar wordt voorgesteld als een 20-jarige Afrikaanse man die wierook meebrengt. Balthasar is een 40-jarige Aziaat die mirre schenkt aan Jezus. En Melchior is een 60-jarige Europeaan met goud als geschenk. De drie koningen worden gezien als vertegenwoordigers van de toen bekende werelddelen: vanuit alle delen van de wereld komt men de nieuwe koning bewonderen en eren.
Driekoningen 2018
Driekoningen wordt ook wel Epifanie of Openbaring van de Heer genoemd. De christelijke feestdag valt elk jaar op 6 januari. Het verhaal over het bezoek van de drie wijzen aan Jezus uit het evangelie van Mattheus geeft aan Driekoningen betekenis. De viering van Driekoningen 2018 gaat er sober aan toe. Voeger bestonden er verschillende tradities:
- Kinderen gingen verkleed als drie koningen langs de deuren om liedjes te zingen en snoep te verzamelen
- Er werd een koningsbrood of koningentaart gebakken met een boon of munt erin verstopt. Wie de munt vond was een dag de koning(in) en dus de baas in huis
- Het organiseren van een koningsstoet, toneelstuk of levende kerststal
- Driekoningzingen (in Brabant wordt dit nog gedaan)
Ook Driekoningen vieren?
Voor wie niet christelijk is, is het vieren van Driekoningen niet zo zinvol. Kerst en Pasen zijn zulke algemene feestdagen geworden dat de betekenis erachter er voor veel mensen niet meer toe doet. Het samenzijn met de mensen van wie je houdt, cadeautjes en lekker eten voeren de boventoon. Zo kort na Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw kan ik me voorstellen dat je liever niet nóg een feestdag met lekker eten wilt toevoegen aan je kalender. Voor wie toch eens stil wil staan bij Driekoningen en bijvoorbeeld een koningentaart of koningsbrood wil bakken, zijn er op internet verschillende recepten te vinden. Zorg dat je de munt of de boon vindt in jouw stuk, dan kun je je de rest van de dag als een koningin laten bedienen!