Femme logo

Het gele doekje….

In bijna iedere keuken ligt er wel een geel vaatdoekje op het aanrecht. Dit gele doekje is een van de grootste broedplekken van bacteriën in de keuken. Je gebruikt dit doekje voor van alles. Zo poets je er het aanrecht, het gasfornuis en de keukenkastjes mee. Een bron van bacteriën dus.

Eigenlijk moet je elke dag een nieuwe vaatdoek gebruiken, maar toch doet niet iedereen dit. Heel veel mensen laten een doekje gerust een week op het aanrecht liggen totdat het gaat stinken. Deze stank is afkomstig van de bacteriën. Na een dag bevat dit vaatdoekje al meer dan 4 miljard bacteriën. Je wilt er niet aan denken hoeveel dit er zijn na een week.

Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

Als je het gele doekje niet op tijd vervangt, loop je meer risico op een voedselinfectie of een ontsteking. Tijdens het schoonmaken, verspreidt het vaatdoekje duizenden ziekmakende bacterien. Ze komen terecht in je voedsel, waardoor je een voedselinfectie of ontsteking kunt krijgen. Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

Iedere dag een schoon exemplaar

De bacterien verdubbelen zich razendsnel. Om ziektes te voorkomen, is het verstandig om het doekje iedere dag te vervangen voor een schoon exemplaar. Dit zorgt al snel voor meer hygiene in huis.

Op hoge temperatuur wassen

Was vuile doekjes op minimaal 60 graden en gebruik geen wasverzachter. Laat de natte vaatdoekjes eerst drogen, voordat je ze in de wasmand gooit. Door de doekjes op een hoge temperatuur te wassen, wordt 99 procent van de bacteriën gedood.

Alleen voor het aanrecht en de tafel

Gebruik het gele doekje alleen voor het poetsen van het aanrecht en het boenen van de tafel. Bacteriën hebben dan geen kans om zich te verspreiden in de rest van je keuken.

Snel opfrissen in de magnetron

Je kunt een vaatdoek snel opfrissen door deze goed uit te spoelen en 1 minuut in de magnetron te verhitten op vol vermogen. Hiermee dood je alle bacteriën. Laat het doekje daarna drogen.

Vervang je keukenhanddoeken elke dag

Naast de gele doekjes, hebben keukenhanddoeken ook een grote aantrekkingskracht op bacteriën. Vervang je theedoek en handdoek elke dag en was alle keukenhanddoeken op minimaal 60 graden.

Geen sponsjes

Gebruik geen sponsjes. Deze houden langer vocht vast, iets wat de verdubbeling van bacteriën bevordert. Of gebruik een sponsje slechts een dag en gooi het daarna weg.

Wegwerpdoekje of keukenpapier

Voor het schoonmaken van een heel vies oppervlak kun je het beste een wegwerpdoekje of een keukenpapier gebruiken.

Gebruik een microvezeldoek

Voor nog meer hygiene in huis, is het een aanrader om tijdens het schoonmaken een microvezeldoek te gebruiken. Deze doekjes hebben verschillende kleuren voor de diverse schoonmaaktaken. Zo zijn de gele doekjes bedoeld voor de keuken, de rode voor het sanitair, de blauwe voor het interieur en de groene voor de vloer. Door voor elke ruimte een ander doekje te gebruiken, kunnen bacteriën zich minder goed verspreiden.

Het voordeel van een microvezeldoek is, dat deze beter schoonmaakt en je minder druk hoeft uit te oefenen tijdens het poetsen. De doekjes kun je wassen op 60 graden en gaan heel lang mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *