Femme logo

Hoezo ben je vandaag eigenlijk vrij? Hemelvaart, dit is het!

Elk jaar op donderdag word er weer hemelvaart gevierd. Wat is hemelvaart eigenlijk en wat vieren we nou precies? Wij leggen je het uit.

Hemelvaart is een dag waarop we vieren dat Jezus op aarde was. Hemelvaart is niet zo maar een gekozen dag, de dag van Hemelvaart is namelijk de laatste dag dat Jezus, bij ons, op deze aarde aanwezig was. Wanneer je hemelvaart met Pasen gaat vergelijken, dan valt op dat Hemelvaart 40 dagen na Pasen word gevierd. Dit heeft ermee te maken dat Pasen altijd op een zondag valt, en 40 dagen hierna is dan een donderdag.

Echter zit er een nog diepere betekenis aan hemelvaart, en deze leggen wij aan je uit.

Eerst Pasen dan Hemelvaart

De betekenis hemelvaart is dus dat Jezus dood gaat. Vooraf gaand aan hemelvaart is dan ook Pasen. Tijdens de periode van Pasen is Jezus opgestaan uit de dood en in de 39 dagen die hierna volgen verscheen hij dan ook aan zijn eigen leerlingen. Zo zijn er verschillende verhalen waarin bekend is dat jezus zijn leerlingen levenslessen meegeeft en informatie over de mens. Na deze 39 dagen, komt dus de 40ste dag, dit is dan ook de dag waarop Jezus dood gaat en voor altijd naar de hemel zal gaan. Hij zal dan ook niet terug komen naar de aarde. Ook is het volgen de originele verhalen zo dat de leerlingen van Jezus, hebben gezien hoe Hij naar de hemel ging en dus bestaat Jezus echt.

Hemelvaart betekenis

Hemelvaart betekenis heeft ook verschillende soorten tradities. Tijdens hemelvaartsdag kun je in Nederland bijvoorbeeld mee doen aan te traditie van dauwtrappen. Echter word dit niet overal gedaan in Nederland, vooral in het oosten van Nederland en op plekken in Noord-Holland kun je mee doen. Dauwtrappen houd dan ook in dat je voor dag en dauw gaat opstaan en dus kun je echt zelf de dauw trappen. De reden van deze traditie heeft te maken met een stukje geschiedenis. De traditie van het dauwtrappen is namelijk ontstaan in de tijd van de Germaanse stammen. Zij geloofden dat het dauwtrappen een geneeskrachtige werking had/heeft op het lichaam. Echter staat dit niet direct in verband met de bijbel en het geloof van Jezus, maar op verschillende plekken in Nederland is er dus sprake van deze traditie.

Verschillen

De betekenis voor hemelvaart verschilt natuurlijk per persoon. Doordat er in een land als Nederland verschillende soorten culturen en religies zijn, zijn er natuurlijk ook verschillen in de manier waarop een nationale feestdag word gevierd. Wel kunnen we zeker zeggen dat deze gemeenschappelijke feestdagen mensen dichter bij elkaar brengen en ook zorgen deze feestdagen voor een betere samenhang in de maatschappij. Hoe jij hemelvaart wilt vieren en/of eren dat ligt natuurlijk helemaal aan jou. Je weet nu in elk geval wel wat Hemelvaart betekent en daarom kun je dan ook deze dag beter indelen. Veel gelovigen kiezen ervoor om naar de kerk te gaan tijdens hemelvaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif