Femme logo

Kijk vandaag eens naar anderen en doe meer met de dag van de solidariteit

Solidariteit is een woord dat je de laatste jaren steeds vaker hoort. De mensen moeten verdraagzamer worden en meer voor elkaar betekenen. Het mooie van solidariteit is dat de mensen wat meer voor een ander doen zonder dat er een tegenprestatie wordt verwacht. Toch is daar zeker niet iedereen toe bereid. Velen vragen zich af waarom je iets voor een ander zou doen zonder dat je er wat voor terug krijgt? Mensen die zo denken kunnen daarvoor goede redenen hebben.

Wederkerige solidariteit

Deze vorm zie je bijvoorbeeld bij verzekeringen. Je betaalt daarvoor premie, maar je hoopt dat je er zelf nooit gebruik van hoeft te maken. Je betaalt in dit geval dan voor de medemens die wel van de verzekering gebruik moet maken, indien hij of zij bijvoorbeeld schade hebben door een brand of water. Door de krachten te bundelen, door middel van een verzekering, kunnen dan deze mensen geholpen worden.

Eenzijdige solidariteit

Je kunt een ander helpen, dus solidair zijn, wanneer je met het lot van een ander begaan bent die het minder heeft getroffen. Indien een persoon gehandicapt ter wereld komt, mag je van een dergelijk persoon niet verwachten dat hij jou zal kunnen helpen. Door belasting af te dragen ben je dus bereid dat deze mensen geholpen worden. Ze kunnen daardoor een menswaardig bestaan leiden. We zullen over het algemeen wel willen betalen voor lotgenoten uit Nederland, maar niet betalen voor lotgenoten in het buitenland.

Ouder worden

Ouderen worden nog wel vaak op vrijwillige basis geholpen door de jongeren. Ook hebben de jongeren er nog geen moeite mee dat, indien ze werken, er belasting voor moeten betalen. Toch is dat momenteel sterk aan het veranderen. De jongeren betalen wel belasting voor onder andere de AOW en pensioen waar ook de ouderen nog van profiteren. Ook de zorgkosten van de ouderen is een bespreekpunt. De jongeren vertrouwen het niet meer dat ze zelf ook worden geholpen als ze oud zijn. Ze denken dat ze zelf niet meer op steun kunnen rekenen als ze oud zijn. Jongeren moeten meebetalen voor het vervroegd uittreden van de huidige werknemers, maar tegen de tijd dat ze zelf ouder zijn geworden zijn die regelingen er niet meer. Ze willen wel voor de ouderen zorgen, indien ze maar weten dat ze zelf ook later gebruik kunnen maken van de regelingen. Hoe vaak hoor je het niet dat er later geen geld meer is voor het uitbetalen van het pensioen. Waarom dan nog daarvoor betalen? Ze kunnen het geld voor later beter zelf sparen.

Je ziet hierbij dus dat een mens wel over het algemeen solidair is, indien hij of zij maar weet dat ze er ook profijt van kan hebben. Om echter de mens ervan te overtuigen dat het solidair zijn voor elkaar belangrijk is, is er de dag van de solidariteit in het leven geroepen. Op de dag van de solidariteit wordt speciaal aandacht besteedt aan het helpen van de medemens. Omdat echter dat grensoverschrijdend moet zijn is er ook de internationale dag van de solidariteit. Op de internationale dag van de solidariteit wordt er extra aandacht besteedt aan die mensen die het een stuk slechter hebben dan wij hier in Nederland. Op de internationale dag van de menselijke solidariteit wordt aandacht besteedt aan de levensomstandigheden van de medemens. Op de internationale dag van de menselijke solidariteit worden vaak collectes gehouden, zodat de medemens die veel slechtere levensomstandigheden heeft te kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif