Femme logo

Met lampionnen zingen voor snoep, hoezo?

Sint maarten 2018 word gevierd op 11 november. Sint Maarten is dan ook een feestdag die volop word gevierd in Nederland. Waarschijnlijk herinner je je het nog wel van vorig jaar; kinderen die met een lampion aan de deur komen en om snoep vragen. Na het zingen van een liedje kun je wat snoep krijgen. Veel kinderen doen hier dan ook aan mee. Vroeger werd het feest van sint maarten vooral gevierd in de wat kleinere dorpjes, maar de laatste jaren is het feest ook populair in de grote steden. Wat vieren wij eigenlijk tijdens sint maarten, en waarom is deze dag zo bekend in Nederland? Naast Nederland word Sint-Maarten ook gevierd in veel andere landen. Op het eiland Sint-Maarten zelf word het feest gevierd, in Nederland en België, en ook in Hongarije. Daarnaast zijn er ook regio’s in Duitsland die het vieren, en een paar dorpen in het noorden van Frankrijk doen ook mee.

Sint Maarten feestdag

De sint maarten feestdag verschilt echt per dorp. Sommige dorpen vieren het helemaal niet, en andere dorpen en steden houden een groot feest. Het feest Sint-Maarten is opgericht en bekend geworden als eerbetoon aan de bisschop van tours. De naam van deze bisschop is Sint Maarten, maar dit is slechts een bijnaam. Maarten van Tours ontmoette een bedelaar bij een stadspoort en deze gaf hij zijn mantel. Ook is maarten zo bekend geworden doordat hij veel zieken heeft kunnen genezen. Maarten van Tours werd geboren in Hongarije en daarom word dit feest ook hier gevierd.

Ook is er natuurlijk een reden waarom we specifiek op 11 november Sint-Maarten vieren. Dit heeft ermee te maken dat Martinus van Tours dood ging op deze dag. Hij is dan ook begraven in Frankrijk op deze dag. De leeftijd van hem was vrij oud, 80 jaar is hij geworden. Exact weten we het niet omdat er toen nog geen databank van persoonsgegevens was.

Sint Maarten liedjes

Sint maarten liedjes zijn een manier om sint maarten te vieren. De feesten verschillen totaal per regio. In de grote steden zoals Alkmaar en Amsterdam gaan kinderen massaal langs de deuren om te zingen. Echter zijn er ook regio’s waar er verschillende vreugdevuren zijn en waar volwassenen en kinderen bij elkaar komen. Ook is het vieren van deze feestdag flink veranderd sinds het begin. Vroeger werd namelijk op 11 november de oogst binnengehaald en ook ging toen al het vee op de stal. Na afloop hiervan waren er verschillende groten vuren waar iedereen bij elkaar kwam, en ook werden er dankoffers naar de goden gedaan. De feestdag had toen ook als doel om te zorgen voor een vruchtbaar land en ook vruchtbaar vee. De sint maarten heilige was dus erg belangrijk.

De lampionentocht werd vroeger al gevierd, en tot op de dag van vandaag word dit nog steeds gedaan. Wanneer er dan ook kinderen bij jou komen zingen voor de sint maarten heilige, dan kun je hun het beste wat kleine traktaties geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif