Femme logo

Dit moet je weten als je het middelste kind bent!

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar gezinnen. Bij gezinnen met meer kinderen word er dan ook vaak gezegd dat de jongste de grappenmaker is, de oudste vaak het slimste is, en dat de middelste later het meest succesvol word. Of deze stelling nou ook echt klopt daar verschillen natuurlijk de meningen over. Ook verschilt de samenstelling per gezin. Bij 2 kinderen in jouw gezin is er natuurlijk geen sprake van een middelste kind. En hoe zit het dan bij dit soort gezinnen? Zijn er bepaalde volgordes die zich herhalen?

Is het middelste kind echt het succesvolst?

De plaats in het gezin zegt natuurlijk helemaal niets over het karakter van het kind en over het succes. Waarom mensen dit zeggen heeft te maken met een zeer bekend boek dat is uitgebracht. Katrin Schumann heeft namelijk het boek “the secret power of middel children” uitgebracht. In dit boek kijkt ze echter alleen naar de Amerikaanse presidenten en de positie van hun in het gezin. Uit dit onderzoek is dan ook gebleken dat 52% van de Amerikaanse presidenten ooit zelf het middelste kind was. Dit percentage is natuurlijk vrij hoog maar het is echter alleen gebaseerd op presidenten.

Veel mensen, en ik zelf ook, vinden dat er veel meer mensen onderzocht moeten worden om een goed percentage te kunnen opschrijven van het aantal middelste kinderen dat echt succesvol is. Een ander soort feit waar je rekening mee moet houden is de samenstelling van kinderen van het gezin zelf. Vroeger waren gezinnen zeer groot. Sommige van deze presidenten kwamen dan ook uit gezinnen van 5 of zelfs 6 kinderen. De kans om dan bij de middelste kinderen te behoren is immers veel groter, en dus de kans om succesvol te zijn ook.

Verschil in positie en succesvolheid tussen de kinderen zelf

Zoals je dus net hebt gelezen hoeft het middelste kind helemaal niet het succesvolst te zijn. In feite, kan ook het oudste kind of jongste kind van een bepaald gezin het succesvolst zijn. Verder zijn er eigenlijk ook geen grote verschillen tussen kinderen in een bepaald gezin. Uiteraard heeft ieder kind zijn eigen karakter, maar dat de jongste het grappigste is en de oudste de slimste, dat is helemaal niet waar.

Duitse psychologen hebben ook onderzoek gedaan naar meer dan twintigduizend mensen in het verschil op basis van persoonlijkheid. Zo is gebleken dat er helemaal niet hetzelfde verschil is tussen de jongste en de oudste kinderen. Elk gezin was weer anders en ook het succes en persoonlijkheid was totaal uniek. Ook is er nog een andere studie gedaan naar de verschillen tussen kinderen in een bepaald gezin.

Uit een Amerikaans onderzoek onder 377.000 Amerikaanse scholieren bleek dat het verschil van iq tussen de oudste en de jongste van het gezin te verwaarlozen is. Dit verschil was namelijk maar 1 iq punt gemiddeld, en dit is natuurlijk helemaal niets. Je kan dan ook zeggen dat het succes van een kind helemaal niet bepaald word door de afkomst en/of gezinssamenstelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif