Femme logo

Wie weet nog waar Pasen vandaan komt?

Wanneer je zegt dat je iets doet wanneer Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen, zeg je eigenlijk dat je datgene nooit zal doen. Pasen en Pinksteren vallen namelijk nooit op dezelfde dag. Veel mensen halen bovenstaande christelijke feestdagen door elkaar en kennen de betekenis niet. Wat is Pasen en Pinksteren? Welk Bijbelverhaal geeft Pasen betekenis? En wat is het verhaal achter Pinksteren? Na het lezen van dit artikel zal je Pasen en Pinksteren nooit meer door elkaar halen.

Laten we bij het begin beginnen: de zondeval

In het eerste boek van de Bijbel (Genesis) is te lezen hoe Adam en Eva leven in het Paradijs. In het Paradijs bestond geen dood. Op een dag was Adam ongehoorzaam aan God – het bekende verhaal van Eva die op aanraden van een slang Adam verleidde een vrucht te eten van de Boom der Kennis – en werd de zonde geboren. Door deze zogenaamde zondeval ontstond ook de dood. Adam had door zijn ongehoorzaamheid de band met God geschonden en een zorgeloze toekomst voor zichzelf, zijn kinderen en zelfs voor de hele mensheid verspeeld.

Pasen: verzoening met God

Om de betekenis van Pasen te begrijpen, moeten we (met het verhaal van de zondeval in ons achterhoofd) een paar dagen eerder beginnen: met Goede Vrijdag. Op Goede Vrijdag werd Jezus door de Romein Pontius Pilatus ter dood veroordeeld en gekruisigd. Op Eerste Paasdag wordt gevierd dat Jezus op de derde dag van zijn kruisiging weer opstond uit de dood. Christenen geloven dat Jezus, de zoon van God, is gestorven voor de zonden van de hele mensheid. De band tussen God en de mensen die door Adam beschadigd was, werd door Jezus hersteld. Door zijn sterven werd de weg naar het eeuwige leven weer vrijgegeven.

Hemelvaart en Pinksteren

Vanaf het moment dat Jezus was opgestaan uit de dood (Pasen), bleef Jezus 40 dagen bij zijn volgelingen om hen te onderwijzen en bij te staan. Op de dag die Hemelvaart wordt genoemd keerde hij terug naar de Hemel. Negen dagen na Hemelvaart daalde de Heilige Geest neer op aarde die de volgelingen van Jezus voortaan zou inspireren om het woord van Jezus onder de bevolking te verspreiden. Christenen geloven in de Drie-eenheid: er is 1 God die bestaat uit de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Met Pinksteren wordt dus het neerdalen van de Heilige Geest gevierd.

Meer lezen over Pasen en Pinksteren?

We begonnen met de vraag: Wat is Pasen en Pinksteren? Het is nu duidelijk dat het twee heel verschillende feestdagen zijn. Wie de Bijbelverhalen die Pasen betekenis geven terug wil lezen, kan deze vinden in het nieuwe testament (Mattheus 27, Marcus 14-16, Lucas 22-24 en Johannes 18-21.) Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes waren vier van Jezus’ volgelingen (apostelen) die ieder een evangelie hebben geschreven over het leven van Jezus. Handelingen 2:1-4 in het nieuwe testament gaat over Pinksteren. Het verhaal van de zondeval vind je terug in het oude testament: Genesis 3.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif