Femme logo

Dit zijn de regels op het gebied van “consent”

De afgelopen jaren is het bewustzijn omtrent seksuele vrijheid zeer gegroeid. In steeds meer kringen wordt er afgerekend met de foutieve vooroordelen over mannen en vrouwen en hun onderlinge rol in het romantische spel. Jarenlang hebben mensen en media-uitingen in stand gehouden dat mannen jagers zijn en zij vrouwen moesten veroveren. Ook over vrouwen heersten problematische vooroordelen: zo zouden zij ‘hard to get’ spelen en zou nee zelfs ja betekenen. Lange tijd hebben mannen en vrouwen deze “regels” geinternaliseerd en ze voor waar aangenomen. De laatste jaren, en vooral sinds de MeToo- en TimesUp-beweging is het bewustzijn gegroeid over hoe fout deze gedachten zijn en hoeveel leed ze berokkenen.
 
Steeds meer aandacht wordt er besteed aan consent en het belang daarvan met betrekking tot seksualiteit. Vrij vertaald is het “het ermee eens zijn”. Het houdt in dat wanneer twee (of meer) mensen seks met elkaar willen hebben, ze dit duidelijk naar elkaar uitspreken en als ze specifieke dingen verlangen daarover duidelijke afspraken met elkaar maken. Is iemand, door bijvoorbeeld dronkenschap of bewusteloosheid, niet in staat om ja of nee te zeggen, dan is er geen consent tot sex. Een ja onder emotionele of fysieke druk is geen ja volgens de consensuele regels, want niet in vrijheid en veiligheid geuit.
 
Ook wordt er van mensen verwacht dat ze non-verbale signalen in de gaten houden. In het geval van non-consensuele sex gebeurt het vaak dat degene die niet wil verstijft, in shock raakt en niets meer weet te zeggen. Door op middelbare scholen al aandacht te besteden aan de verplichting direct te stoppen als degene met wie jij sex probeert te hebben zich zo gedraagt kunnen we jongens en meisjes leren goed met hun eigen grenzen en die van anderen om te gaan en als het nodig is hier afspraken over te maken. Ook moeten de foutieve vooroordelen over hoe mannen en vrouwen seks beleven worden ontkracht, zoals dat mannen altijd seks willen. Zij kunnen net zo goed slachtoffer worden van non-consensuele seks, aanranding en verkrachting, door zowel andere mannen als vrouwen. Consensuele gemeenschap is voor álle partijen een stuk fijner.
 
afbeelding: Unsplash.com door Ashley Whitlatch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif