Femme logo

Ins and outs over demiseksualiteit

Een one nightstand, een triootje, op het balkon of met de buurman? Seks komt in allerlei vormen & voorkeuren voor. Zo zijn er mensen die kicken op grote borsten, leer of op zijn zweetgeur na een potje voetbal. Er zijn ook mensen die seks bedrijven op basis van een emotionele band, dit heet demiseksualiteit. Demiseksualiteit krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht, maar bestaat waarschijnlijk al zo lang als de mensheid. Deze voorkeur voor seksualiteit houdt in dat je je alleen seksueel aangetrokken voelt tot iemand waarmee je een emotionele band hebt.

Demiseksualiteit onder de loep

Demiseksualiteit ligt in het midden van het spectrum tussen aseksueel- en seksueel zijn en wordt daarom ook wel grijs-aseksueel genoemd. Er heerst soms nog verwarring tussen aseksuele- en demiseksuele mensen.

Veel demiseksuele mensen denken namelijk dat zij aseksueel zijn, totdat zij een emotionele band met iemand opbouwen en erachter komen dat zij zich wel degelijk seksueel aangetrokken kunnen voelen.

Demiseksualiteit is een geaardheid, net zoals homoseksualiteit. Het is dus niet een keuze zoals de five date rule, waarbij je pas seks hebt na 5 dates. Iemand die demiseksueel is valt dus op de innerlijke band met iemand, dit wordt ook wel secundaire seksuele aantrekkingskracht genoemd.

Het algemene beeld van vrouwen is dat zij meer gericht zijn op de emotionele aspecten van een relatie, terwijl mannen meer gericht zijn op de fysieke aspecten. Toch komt demiseksualiteit voor bij zowel mannen als vrouwen.

Demiseksualiteit in real life

Mensen die zichzelf omschrijven als demiseksueel geven aan dat zij wel kunnen zien dat iemand aantrekkelijk is, maar niet de behoefte ervaren om met deze persoon naar bed te gaan. Hierdoor hebben zij vaak ook alleen relaties met mensen die zij al langer kennen zoals een goede vriend(in).

Verder voelen zij zich alleen seksueel aangetrokken tot de persoon waar zij op het moment een relatie mee hebben. Met andere woorden, aantrekkingskracht tot iemand anders dan hun partner is afwezig. Demiseksuele mensen voelen zich vaak ongemakkelijk wanneer iemand waar zij geen relatie mee hebben seksuele avances maakt.

Daarnaast geven zij aan het fenomeen porno niet te begrijpen, zij worden niet opgewonden omdat er voor hen meer nodig is dan fysieke aantrekkingskracht. Het is niet zo dat mensen met demiseksualiteit minder genieten van seks, ook zij kunnen net als mensen met een andere geaardheid genieten van seks.

Food for thought

Dus herken jij jezelf hier (deels) in? Het is fijn een verklaring te hebben over ‘waarom’ je je zo voelt. Het helpt je in het vinden van je identiteit, maar houdt er niet te veel aan vast. Inderdaad, stickers en stempels kunnen een gevoel van veiligheid geven, maar zou het niet zoveel mooier zijn als we mensen (en hun geaardheid) in een breder spectrum kunnen zien?

Herken jij jezelf helemaal niet? Don’t worry, iedereen is uniek en dat is alleen maar mooi! Seks is iets moois en fijns, waar je van mag genieten, ongeacht ‘’je stempel’’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif