Femme logo

Kunnen we straks weer schaatsen op de Amsterdamse grachten?

Elke winter is het weer hopen. Hopen dat er weer geschaatst kan worden, bij veel mensen brengt dit nostalgische gevoelens en jeugdherinneringen op. Momenteel trekt de ijskoude Siberische wind over ons landje en kijken we met zijn alle gespannen naar de meteorologen en experts of we groen licht krijgen en de schaatsen uit het vet mogen halen. Ook in Amsterdam is het afwachten of schaatsen op de grachten mogelijk is, de laatste keer dat dit fenomeen zich voordeed was alweer zes jaar geleden, in 2012. Nog een paar dagen en dan zullen we het weten!

Russische berenwind

In januari kwam hij ook al eens langs, maar toen hield de wind helaas niet lang genoeg aan om te kunnen schaatsen op natuurijs. Nu zit de mogelijkheid er dus wel in. De ijzige kou en heldere lucht hangt al een tijdje in Nederland en gaat deze week richting het toppunt. Momenteel liggen de gevoelstemperaturen al tussen de -7 en -11 en dat gaat nog flink naar beneden. Donderdag kan het namelijk van -15 tot -20 aanvoelen in ons land, dit is dan ook de dag waarop we wellicht het ijs op kunnen.

Amsterdamse Waternet

In Amsterdam worden momenteel de grachten goed in de gaten gehouden. Waternet overweegt verschillende maatregelen te nemen om het schaatsen mogelijk te maken. Mocht de kans zich voordoen dan willen ze het direct waarmaken. Er is een zogenoemde IJsnota in het leven geroepen om grachtschaatsen te realiseren. Op sommige grachten zal er een vaarverbod kunnen worden ingevoerd. Ze kunnen bepaalde sluizen sluiten waardoor het water minder snel stroomt en het ijs op de grachten eerder begaanbaar is. Verder beheert Waternet ook gemalen buiten de stad waarvan een aantal zijn uitgezet. Dat betekent dat er geen water meer wordt rond gepompt en natuurijsbanen zoals Kortenhoef en de Ankeveense Plassen hierdoor sneller dichtvriezen.

Koek en Zopie

Schaatsen herenigt mensen en maakt ruimte voor de oude tradities die gepaard gaan met schaatsen. Zo gaan we met zijn allen lekker naar buiten, zonnetje, muziek en natuurlijk een hapje en drankje. Koek en Zopie: een verzamelnaam voor eten en drinken die verkocht worden tijdens het schaatsen, vaak door kleine kinderen. Ik krijg er weer helemaal zin in en heb mijn schaatsen al klaar liggen. En kan jij het nog?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif