Femme logo

Vandaag is het Internationale Vrouwendag!

Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten, dit staat vastgesteld in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Maar in de praktijk blijkt deze verklaring vaak niet voldoende te zijn. Het is belangrijk dat we strijden voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen en op die manier bijdrage aan een vreedzame en duurzame wereld. Om hierbij stil te staan vieren we vandaag ook in Nederland Internationale Vrouwendag. Het doel is om aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals emancipatie, participatie, intimidatie, economische zelfstandigheid en huiselijk geweld. Het thema dit jaar is “Vrouwen en mannen zijn over gelijkwaardig #wijzijngelijkwaardig”.

Wereldvrouwendag

Deze dag, dat in het teken staat van de vrouw en haar rol, is ontstaan nadat op 8 maart 1908 de eerste staking door vrouwen plaatsvond. De staking was bedoeld om de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie onder de aandacht te brengen. De staking is onder meer beroemd geworden door de eis van de vrouwen: “brood en rozen”. De staking was het startschot van een wereldwijde strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie. In 1911 werd de dag 8 maart uitgeroepen tot de jaarlijkse Internationale Vrouwendag. Lang werd de dag niet algemeen gevierd, maar na de tweede emancipatiegolf in de jaren zestig, werd de dag weer volop gevierd. En zo dus ook vandaag!

2018 voor emancipatie

Vandaag, 110 jaar na de eerste staking, is er veel gedaan aan de gelijkheid en emancipatie van vrouwen maar zijn we nog lang niet op een gewenst niveau. Sterker nog, Nederland zakte vorig jaar maar liefst 16 plaatsen op de ranglijst van landen waar vrouwen gelijk zijn aan mannen: van 16 naar 32. Dat betekent dus dat ongelijkheid is toegenomen. De ongelijkheid bestaat voornamelijk op de arbeidsmarkt. Daarnaast is met de #MeToo-discussie maar weer eens duidelijk geworden dat intimidatie door mannen bij vrouwen nog te veel voorkomt. Het is dus van extra groot belang dat er veel aandacht komt voor de Internationale Vrouwendag en streven naar emancipatie en gelijkheid.

Evenementen

Om stil te staan bij deze dag zijn er op verschillende locaties evenement georganiseerd waaraan jij kunt deelnemen. Veel van deze events hebben krachtige top vrouwen als spreker of voorzitter die zullen spreken over bepaalde relevante thema’s. Daarnaast kun je deelnemen aan workshops, discussies en inspiratiesessies.

  • #WijNu: 8 maart 2019, Stadsloket/Stadsdeelkantoor, Amsterdam-Oost, Amsterdam. Voor meer informatie, klik hier.
  • Gelijkwaardigheid: 2 – 10 maart 2018, Vermeer Centrum, Delft. Voor meer informatie, klik hier.
  • Stronger Together – Powerful as one: 11 maart 2018, World Forum The Hague, Den Haag. Voor meer informatie, klik hier.
  • Kies bewust! Jouw strategie voor een duurzaam level: 11 maart 2018, Bartholomeus in de wijk, Utrecht. Voor meer informatie, klik hier.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif