Femme logo

De populairste babynamen

Daar waar Liam en Emma in 2016 de populairste babynamen waren, zien we in 2017 een ander beeld. Daan en Anna hebben het in 2016 namelijk aan populariteit gewonnen. Voor een jongen werd de naam Daan maar liefst 681 keer gekozen. Bij Anna was dat 665 keer. In totaal zijn er in 2016 172.520 baby’s geboren, waarvan 88.587 jongens en 83.933 meisjes.

Behoorlijk wat nieuwe wereldburgers dus. Het uitkiezen van de naam voor de baby is leuk en begint al in de zwangerschap. Er wordt goed over nagedacht en hoewel de namenboekjes uit de winkels vliegen, in de hoop daarin de perfecte naam te vinden, zijn er ook ouders die hun kind liever een niet alledaagse naam willen meegeven. Heel soms speelt de media een rol en wordt het kind naar een bekende wereldster of voetballer genoemd. Welke reden er ook is. Het kind zal de naam zijn leven lang meedragen.

De top 10 van jongens- en meisjesnamen in 2016

Ondanks dat kersverse ouders creatief kunnen zijn, als het om babynamen gaat, is er natuurlijk altijd die bekende top 10. De top 10 van de meest gekozen jongens- en meisjesnamen van 2016, in dit geval. Welke de populairste babynamen Nederland zijn, vind je hieronder.

Jongens

1. Daan 2. Noah 3. Sem 4. Lucas 5. Jesse 6. Finn 7. Milan 8. Max 9. Levi 10. Luuk

Meisjes

1. Anna 2. Emma 3. Tess 4. Sophie 5. Julia 6. Zoë 7. Evi 8. Mila 9. Sara 10. Eva

Praktisch allemaal korte en bondige namen dus

Wat al jaren opvalt is dat de babynamen van tegenwoordig kort en krachtig zijn. Dit is dus niet altijd zo geweest. Zeker in de achttiende en negentiende eeuw waren de namen langer en was vernoemen naar (groot)ouders heel normaal. Wilde je van die norm afwijken dan werd dat je niet altijd in dank afgenomen. Namen, die we nu als heel normaal beschouwen waren toen verboden. Je mocht namelijk voor 1970 alleen namen kiezen die al bestonden.

Inmiddels is dat niet meer zo. Er wordt soms ook aardig wat creativiteit uit de kast gehaald om de nieuwe wereldburger zo origineel mogelijk door het leven te laten gaan.

Echter, hoe vrij we tegenwoordig ook zijn, niet alles mag. De ambtenaar heeft namelijk het recht om een naam te weigeren, als deze naam als aanstootgevend wordt gezien. Was deze wet er niet dan had er zomaar een Urine of Tjakkalotte rond kunnen lopen.

Aan de andere kant zien we de ooit zo normale en zelfs hele populaire namen verdwijnen. De meisjesnaam Isis is daar een groot voorbeeld van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif