Femme logo

Vrienden blijven met je puberkinderen

Als jouw kindje geboren wordt, is hij of zij het schattigste kindje van de wereld. Elke ouder vindt zijn of haar kind het liefste, knapste en beste kind van de wereld. Toch komen er ook momenten waarop je je kindje wel achter het behang kan plakken. Dit kan al op jonge leeftijd zijn als ze kattenkwaad uithalen, zoals de pot met Sudocrème uitsmeren over jouw tafel, dan ben je even echt niet blij met je kindje. Achteraf kan je vast heel hard lachen om deze streken. Als jouw zoon of dochter ouder wordt en in de pubertijd komt, wordt het wat lastiger. Ze krijgen een eigen mening en doen niet meer klakkeloos wat jij aan hen vraagt.

Ruzie voorkomen

Het is natuurlijk goed als jouw zoon of dochter een eigen mening heeft. Dit is alleen niet altijd makkelijk als zijn of haar mening niet gelijk is aan jouw mening. Zorg er dan voor dat jullie blijven praten en geen ruzie gaan maken. Als jullie blijven praten, bereik je veel meer. Leg aan jouw zoon of dochter uit waarom jij iets op een bepaalde manier wilt. En laat hem of haar uitleggen waarom hij het anders ziet. Wellicht hebben jullie allebei wel gelijk en kunnen jullie tot een oplossing (ergens in het midden) komen.

Blijven praten

Als jullie blijven praten, blijft de sfeer goed en zal jouw zoon of dochter jou ook in vertrouwen nemen als hij of zij ergens mee zit. In de pubertijd verandert er veel voor jouw zoon of dochter. Hij of zij zal zich soms ook geen raad met zichzelf weten. Het is fijn als jullie hier dan samen over kunnen praten. Zorg wel dat je niet te veel door blijft vragen als jouw zoon of dochter aangeeft dat hij of zij bepaalde dingen niet wil zeggen. Zo voorkom je dat je “een zeur” wordt. Het is belangrijk dat jullie vrienden blijven, zo blijft het .leuk in huis.

Gedrag en afspraken

Een puber kan heel ander gedrag vertonen dan jij altijd gewend was van hem of haar. Hij of zij kan opeens een grote mond geven of zeggen dat je niet zo moet zeuren en dat je ouderwets bent. Dit is uiteraard niet leuk om te horen. Maar vroeger deed jij waarschijnlijk hetzelfde tegen jouw ouders. Dit is normaal pubergedrag. Je hoeft dit echter niet te accepteren. Straf je puber niet gelijk, want daar bereik je vaak het tegenovergestelde mee. Maar praat met hem of haar, maak afspraken over wat wel of niet mag / kan en geef aan dat je het niet fijn vindt als hij of zij zo doet en leg uit waarom. Jouw kind zal later beseffen dat je gelijk hebt. Hij of zij zal dat niet gelijk doen, dit heeft tijd nodig. Geef dus niet op. Blijf praten en uiteindelijk komt alles goed. En daar pluk jij dan de vruchten van, want jullie zijn altijd vrienden gebleven en die band wordt alleen maar sterker en dat is alleen maar .leuk! Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif