Femme logo

Wat eet jouw baby het eerste jaar?

De eerste zes maanden

De eerste zes maanden nadat je baby geboren is, eet ze nog niet zo heel veel. Borstvoeding of flesvoeding is bijna alles wat ze binnenkrijgt! Dat is ook belangrijk, want als je zwanger bent wordt het spijsverteringsstelsel van je baby wel aangelegd, maar het is zeker nog niet uitontwikkeld bij de geboorte. Het duurt nog ongeveer zes maanden voordat je baby andere voeding en drinken kan verwerken, tot die tijd is borstvoeding of kunstvoeding het enige waar je kindje op groeit. Als je zwanger bent kun je met goede voeding de beste basis voor je kindje leggen.
 


 

Proeven

Vanaf vier maanden kun je gaan beginnen met andere smaakjes aanbieden aan je kindje. Het kan zijn dat je kindje al meer interesse begint te tonen in de maaltijden die jij eet. De consultatiebureaus houden deze leeftijd aan om je kindje te laten proeven en wennen aan andere smaakjes. Het is nog geen tijd om hele maaltijden door de blender te halen, maar een vingertje tomatensaus of een klein lepeltje aardappelpuree elke dag proberen is een goed moment. Het is superleuk om het gezicht van je kindje te zien als ze allerlei nieuwe smaakjes proeven. Het kan ook zijn dat je kindje nog niet zoveel interesse heeft in voeding, dat is niet erg!

Vanaf zes maanden

Vanaf zes maanden kun je beginnen met het aanbieden van hapjes. Je kunt het beste beginnen met groenten met zachte smaken, zoals wortel, broccoli en aardappel. Probeer in het begin iedere smaak los te geven, in plaats van mengsels, zo leert je kindje goed verschillende smaken onderscheiden. De eerste keren zit er waarschijnlijk meer van het hapje aan de muur dan in de mond van je kindje, maar het is oefenen, oefenen, oefenen. Je kunt ook in plaats van prakjes gewoon kleine stukjes zachte groenten geven, zodat je kindje echt direct begint met leren te happen, kauwen en slikken. Als je kindje een beetje gewend is aan de smaak van groenten kun je beginnen met fruit te geven. Deze zoete hapjes vallen vaak heel erg in de smaak, al kan het even zoeken zijn naar wat je kindje lekker vindt.

afbeelding: Unsplash.com door Henley Design Studio

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif