Femme logo

Zwanger van een tweeling!

Het moment dat je weet dat er twee kindjes in je buik groeien, kan voor verschillende emoties bij jou en je partner zorgen. Blijheid en bezorgdheid, deze gemengde gevoelens kunnen jullie flink verwarren. Zwanger zijn is al bijzonder, maar zwanger van twee kindjes tegelijk, is even slikken. Het is heel normaal als je met vragen zit. Kunnen we dit samen aan? Werk en financieel? Hoe doe ik dat straks met twee baby’s en zorgen over de aankomende bevalling, want een meerlingen zwangerschap is anders dan wanneer er één baby in je buik groeit.

Het verschil met een “gewone” zwangerschap

Bij de eerste echo van zes weken wordt meestal de tweelingzwangerschap ontdekt. Een dubbele zwangerschap heeft speciale begeleiding nodig en wordt daarom altijd door gewezen naar de gynaecoloog, omdat er extra risico’s aan een tweelingzwangerschap zijn. De bevalling is daarom ook altijd in een ziekenhuis. De meeste zwangerschapskwalen van een tweelingzwangerschap kunnen zijn;

– hogere bloeddruk dan een normale zwangerschap

– Zwangerschapssuiker

– TTS syndroom

– Vroeggeboorte

Controles van een meerlingzwangerschap is wat vaker dan een eenling zwangerschap. De groei van de baby’s zal nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Een meerling, wat spannend!

Eeneiige -of twee-eiige meerling?
Bij een eeneiige tweeling groeien er twee baby’s uit één bevruchte eicel. Bij een twee-eiige meerling heb je een dubbele eisprong gehad, waarvan er twee eitjes losgelaten zijn, die beiden zijn bevrucht. Het is een fabel als er bij de geboorte twee placenta’s of twee aparte vruchtzakken te zien zijn, dat het een twee-eiige meerling is. Onderzoek van de vruchtzak en placenta kan duidelijkheid geven, mits ze van hetzelfde geslacht zijn. Als ze beiden van een ander geslacht zijn, is het altijd een twee-eiige tweeling.

Voorbereiden op twee kindjes

Naarmate de tijd vordert kun je weleens bang worden om de aankomende bevalling van je kindjes. Tip: Yoga of zwangerschapscursus kan helpen om je relax en ontspannend te leren ademen en bewegen. Als er al één kindje is geboren, wordt het voor de ander makkelijker om te komen. Meestal worden de kindjes een paar minuten na elkaar geboren. Geniet van je bijzondere zwangerschap. Je hebt ruim dertig weken de tijd om je goed voor te bereiden en te wennen aan het idee dat je straks twee baby’s hebt.

afbeelding: Unsplash.com door frank mckenna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif