Femme logo

Zo verminder je je jetlag

Tijdens een vakantie periode kan een jetlag natuurlijk goed voorkomen. Zeker wanneer je een reis maakt naar de andere kant van de wereld is de kans groot dat je biologische klok wel wat in de war is. Jouw lichaam moet zich dan ook even aanpassen en herstellen aan de bestemming waar jij je op dat moment bevind. Zo is het erg belangrijk dat je goed uitgerust en ontspannen het vliegtuig instapt. Wanneer je dit niet doet, zal het namelijk nog langer duren om aan te passen aan de jetlag en je eigen draai te vinden.

Tips om een jetlag te voorkomen

De eerste tip om een jetlag te voorkomen is door het slaapritme aan te passen. Zo is gebleken uit een onderzoek door de nswo dat je het beste vanaf 4 dagen voor de reis kunt beginnen met het aanpassen van je slaaptijden. Door dit slaapritme aan te passen zal je je biologische klok ook aanpassen. Wanneer je naar het oosten gaat vliegen moet je elke dag 1 of 2 uur eerder naar bed gaan. Op het moment dat je richting het westen gaat is het belangrijk om elke dag 1 of 2 uur later naar bed te gaan. Wanneer je dit doet zal je je meteen thuis voelen in het land van je bestemming en zul je ook veel lekkerder in je vel zitten.

Ten tweede kun je een jetlag voorkomen door geen koffie en alcohol te drinken vlak voor de reis, maar ook niet tijdens de reis! Alcohol in combinatie met een jetlag zorgt voor een nog sterker effect dat zal leiden tot minder slaap en meer uitdroging. Koffie leid vaak ook tot minder slaap aangezien koffie natuurlijk een cafeïne boost geeft. Het kan dan ook lastiger zijn om in slaap te vallen en je aan te passen aan het tijdsverschil. In plaats van koffie en alcohol is het aan te raden om dan ook voldoende water te drinken. Het effect van suiker kan ook stimulerend werken, maar de effecten hiervan zijn zeer klein. Neem gerust een cola aan boord, maar ga niet overdrijven in het aantal drankjes.

Tijdens je reis

Tot slot kunnen we je nog een paar tips meegeven voor tijdens de vliegreis om de jetlag te voorkomen, te beperken. Op het moment dat je aan boord bent van het vliegtuig is het aan te raden de tijd aan te passen naar de tijd waar jij naar toe gaat. Zo kun jij alvast wennen aan de tijd en je ook gedragen volgens dit patroon. Wanneer het bijvoorbeeld nacht is kun jij dan het beste slapen in het vliegtuig. Door dit te doen in combinatie met het eerder naar bed gaan voor je reis, is een jetlag volledig te voorkomen.

Het bewegen helpt ook goed voor de bloedsomloop. Gewoon even heen en weer lopen naar de wc is vaak al voldoende. Daarnaast kan het wel handig zijn om een beetje in beweging te blijven door wat rek en strek oefeningen te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif