Nu social media een steeds grotere rol is gaan spelen in vrijwel iedereens leven, brengt het positieve ontwikkelingen met zich mee, maar helaas ook negatieve. We vinden het leuk om op de hoogte te blijven van het leven, van de mensen om ons heen of personen die in het verleden belangrijk voor ons waren. Oude school- of studievrienden, familieleden die in het buitenland wonen en zelfs het leven van onze exen kunnen we tegenwoordig (blijven)volgen. Wat break-up’s veel moeilijker maakt om los te laten. Al helemaal als je foto’s ontdekt waaruit blijkt dat je ex is verder gegaan met zijn of haar leven. Of weer volop aan het feesten is, terwijl jij je nog ellendig voelt. We maken ‘deel’ uit van geboortes, overlijden, vrienden ruzies die uitgevochten worden op Facebook, bruiloften en zelfs scheidingen. Welkom in generatie wifi, waarin sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter een centrale rol spelen in ons leven.
Social media problemen
We weten inmiddels wel dat we voorzichtig moeten zijn met het openbaar delen van onze foto’s. Werkgevers maken ook een rondje langs social media als ze bezig zijn met de sollicitaties doornemen. Foto’s waarop je het feestbeest uithangt of geveld bent door de alcohol maken een niet zo beste indruk. Het is dan wel in je privé tijd, maar een oordeel is snel geveld. In deze economische crisis is het al helemaal raadzaam om goed na te denken over hetgeen je upload of post.Het kan de reden zijn dat je afgewezen word voor sollicitaties en soms volgt er zelfs ontslag naar aanleiding van foto’s, uitlatingen of filmpjes op social media.
Social media ophef
Meerdere bekende Nederlanders zijn al in de problemen gekomen, Nicolette van Dam deed een kwetsende uitspraak via Twitter en heeft haar functie als goodwillambassadeur voor Unicef daarna neergelegd. Acteur Thijs Römer twitterde een onhandig bericht, naar aanleiding van een speech van Wilders over ‘Minder Marokkanen’. Wat vele verontwaardigde reacties veroorzaakte doordat hij naar de moordenaar van Pim Fortuyn verwees. De hoofdredactrice van het blad ‘Jackie’, Eva Hoeke, kreeg de hele wereld en Rihanna over zich heen omdat zij de kledingstijl van de zangeres had omschreven als ‘Niggabitch’.
Niet alleen bekend Nederland moet op zijn of haar woorden letten. Over de Zwarte Pieten kwestie hebben we allemaal wel een mening en deze word veelvuldig geuit en verspreid op Facebook. Met reacties geven op gedeelde posts, betekenen je privacy instellingen niet zoveel meer. Anderen kunnen je mening- en je uitlatingen lezen. Bedenk in dit geval of je mening kwetsend is of zelf discriminerend. Dat zou namelijk een grond voor ontslag kunnen zijn. Al helemaal als je een dienstverlenende functie uitvoert. Ook is het mogelijk dat er aangifte gedaan word als je je discriminerend uitlaat. Bezint eer ge begint!
Social media brengt dus de nodige ellende met zich heen en niet alleen foto’s of filmpjes blijven hangen. Je mening geven of een ondoordachte uitspraak doen gebaseerd op boosheid of onwetendheid kunnen je duur komen te staan. Imagoschade is niet iets wat je 1,2,3, oplost en hetgeen wat op internet circuleert krijg je er vrijwel niet tot nooit meer vanaf. Om social media positief en leuk te houden hebben wij een aantal goede tips voor je zodat je kunt blijven posten en uploaden, maar hier wel bewust en goed doordacht mee omgaat.
Sociale media: Do’s
Denk goed na voordat je iets post; jouw mening kan voor een hoop ophef zorgen of als kwetsend ervaren worden door anderen. Al helemaal wanneer het gevoelige onderwerpen betreft. Besef ook goed dat hetgeen je post of upload op social media je blijft achtervolgen. Vraag jezelf af of het nodig is om bepaalde dingen te zeggen/te posten en hoe jij het zelf zou vinden als iemand zich zo uitliet over jou als persoon? Jouw geloof, je interesses, je lichamelijke kenmerken, kortom de dingen waar jij voor staat of die je raken.
Verplaats jezelf in een ander: Twijfel je over een post? Bij twijfel niet doen! Is de verleiding te groot en wil je het toch héél graag kwijt. Vraag je dan af hoe je ouders of je oma het zouden vinden dat je je op een bepaalde wijze uit op social media? Zou je oma het kunnen waarderen dat je post vol scheldwoorden staat, anderen kwetst of dat je bepaald soort foto’s deelt? Respecteer jezelf en anderen, ook op de momenten dat je boos of gekwetst bent.
Upload en tag checklist: Onflatteuze foto’s, laveloos door de alcohol, of overgevend boven het toilet. Horen niet thuis op social media. Al sta je zelf nog zo leuk op een foto en kun je er enorm om lachen. Wees een vriendin en respecteer de privacy van de ander. Bewerk de foto, ‘knippen’ kunnen we allemaal of upload de foto niet. Denk aan de eventuele gevolgen voor een ander. Bij twijfel eerst overleggen!
Act like a lady! : Je hoeft niet in te gaan op iedere uitnodiging die tot een discussie leid. Respecteer andermans mening, al is die nog zo vervelend of gemeen. Leer er boven te staan, en negeer de andere persoon. Je wilt niet op het punt komen dat je boosheid het overwint van je verstand op social media en dat je straks uitlatingen doet waar je niet achter staat. So act like a lady, ladies!
Houd zakelijk en privé gescheiden: Al vind je je baas en je collega’s helemaal fantastisch, het is niet nodig om ze ook in je privé leven te betrekken. Sommige dingen kun je beter gescheiden houden en je wilt niet het mikpunt van roddels worden op het werk of alle soorten foto’s met collega’s delen. Controleer daarom ook eens je privacyinstellingen zodat je social media inhoud niet zomaar openbaar gedeeld word.
Social media: don’ts
Deel niet alles: Er bestaat ook nog zoiets als privacy en niet alles hoort thuis op social media. Nare kwaaltjes, stukgelopen vriendschappen of relaties die over gaan. Stuk voor stuk hartstikke vervelend, alleen ‘horen’ sommige zaken niet openbaar gedeeld te worden. Het zijn gewoon privé kwesties. Ook voor de betrokken personen is het niet fijn om het verloop terug te kunnen vinden op social media. Waarbij anderen ook de in’s en out’s kunnen doornemen.
Gebruik social media niet als dagboek: Zoals net ook al gezegd, hanteer wat privacy. Familieruzies, problemen met exen, buren of vrienden daarover kun je losgaan in een dagboek. Maar niet online, het richt vaak meer kwaad aan dan goeds en er gaan zich steeds meer anderen inmengen die erbuiten staan. Anderen hoeven niet met de gevolgen te leven, jij wel. In een boze bui is het dan ook het best om jezelf een post verbod op te leggen.
Accepteer niet alle vriendschapsverzoeken: Het aantal vrienden in jouw lijst zegt helemaal niks over jou als persoon en wil je echt de foto’s van jezelf en/of je kinderen delen met mensen die je nog nooit ontmoet hebt? Of privékwesties? Er zijn internetcriminelen actief op Facebook die creatief aan de slag kunnen met de gegevens die wij delen. Dus wees selectief in wie je de toegang verleent tot je social media.