Femme logo

Wintertijd: 6 Tips om je biologische klok in balans te houden

De wintertijd is ingegaan het afgelopen weekend, de klok moest weer een uur achteruit gezet worden. De omslag naar kouder en regenachtiger weer vinden we sowieso al niet erg leuk. Tel daar nog vermoeidheidsklachten bij op, slaapproblemen en je humeur is ook direct net zo somber als het weer in de wintertijd. Natuurlijk zijn er ook mensen die totaal geen last lijken te hebben om in een nieuw ritme te komen, die vinden het uurtje langer kunnen liggen juist heerlijk. Dat geld helaas niet voor iedereen, sommigen van ons zijn erg gevoelig voor de seizoensgebonden veranderingen. Zij hebben al de nodige down gevoelens moeten overwinnen, nadat de zomer voorbij was.

De klok een uur verzetten lijkt slechts een minimaal verschil, maar toch kun je er veel last van hebben. Je biologische klok raakt van slag door deze kleine tijdsverandering en dat brengt vermoeidheid met zich mee. Niet alleen vermoeidheid is een veel gehoord probleem, een groot deel van de mensen ervaart zelfs slaapproblemen door het intreden van de wintertijd. In de ochtenden zijn veel mensen eerder wakker en s’ avonds kunnen ze de slaap niet vatten. Erg frustrerend dus, en het kan wel een week duren, voordat je gewend bent aan de wintertijd. Duurt een week jou te lang en val je nu al zowat om van de vermoeidheid? Wij hebben 6 tips om je biologische klok weer opgang te helpen en de overgang naar de wintertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wintertijd tips

1. Regelmaat
Nu je biologische klok van slag is, is het aan jou de taak om deze weer in balans te brengen. Probeer daarom dan ook vaste tijden aan te houden voor het naar bed gaan en het opstaan.

2. Vermijd uitslapen en korte dutjes overdag
Extra slaap lijkt de oplossing als je moe bent, maar nu je bezig bent met je bioritme te herstellen. Kun je uitslapen en korte dutjes op de dag beter niet doen. Hierdoor raakt je biologische klok alleen maar verder van slag en kom je s’ nachts onmogelijk nog in slaap. Houd jezelf om die reden dan ook nog even op de been na een slechte nacht en ga pas naar bed gaan, als het voor jou bedtijd is. Zo hervind je je bioritme een stuk sneller.

3. Blijf actief en maak jezelf moe
Het is dan wel heel verleidelijk om toe te geven aan de somberheid van de wintertijd en rustig aan te doen. Sporten en andere activiteiten sla je het liefst over, bij gebrek aan zin. Het helpt je alleen niet verder en beweging is nu juist extra goed voor je. Door jezelf flink moe te maken, val je in een diepere- en dus betere slaap. Het positieve effect hiervan is, dat je overdag een stuk uitgeruster bent en wat makkelijker went aan de wintertijd. Actief blijven dus!

4. Creëer goede slaapomstandigheden
Je slaapkamer moet een aangename plek zijn waarin je tot rust kunt komen, maak deze daarom ook zo donker mogelijk als je gaat slapen. Gebruik eventueel een slaapmaskertje en voorkom dat je gestoord wordt door geluiden die je uit je slaap kunnen houden. Zet de tv tijdig uit, zodat je niet onverwachts gewekt wordt als je eindelijk slaapt. Woon je middenin in de drukte, dan schaf je een setje oordopjes aan.

5. Zoek zoveel mogelijk daglicht op
De dagen zijn korter en daglicht zie je al een stuk minder, als je de hele dag werkt. Probeer daarom zoveel mogelijk het daglicht op te zoeken. Ga in de koffie- en lunchpauze, een blokje om voor een frisse neus en zorg ervoor dat het wennen aan de wintertijd wat makkelijker verloopt.

6. Houd ook regelmaat in het weekend
Extra opladen in het weekend door lang uit te slapen en de hele dag vermoeid op de bank te liggen, zal het wennen aan de wintertijd alleen maar moeilijker maken. De dagen dat je je best deed om je biologische klok weer in balans te krijgen, doe je ook direct teniet door teveel slaap en te weinig activiteit. Zodra je gewend bent aan de wintertijd, kun je heus wel weer een keer uitslapen, maar dit weekend staat in het teken van regelmaat aanhouden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif