Voor menig vrouw is rokjesdag de mooiste dag van het jaar. Het is een teken dat de koude dagen verleden tijd zijn en de zomer voor de deur staat. Maar wat is rokjesdag precies? En wanneer valt rokjesdag eigenlijk?
Wat is rokjesdag?
Rokjesdag is een bekende term die al jarenlang gebruikt wordt. Columnist Martin Bril zorgde ervoor dat ‘rokjesdag’ populair werd, toen hij in 1996 schreef over het fenomeen dat vrouwen voor het eerst in het jaar hun zomerse kleding uit de kast toveren als de zon schijnt. Rokjesdag is dan ook de dag dat een groot deel van de Nederlandse vrouwen massaal met blote benen naar buiten gaat, omdat het voor het eerst in het jaar weer lekker weer is.
Is het al zo ver?
Wanneer rokjesdag precies is, staat niet vast. Een vaste datum heeft rokjesdag namelijk niet. Rokjesdag staat namelijk niet vast, maar wordt bepaald door de Nederlandse vrouwen zelf. Doorgaans valt rokjesdag ergens midden april, wanneer de krokusjes bloeien, de vogels tjilpen en de temperaturen langzaam maar zeker beginnen te stijgen. De winter is dan definitief voorbij, dus hoog tijd om met de benen bloot te gaan!
Er zijn weleens discussies opgelaaid over het invoeren van een datum voor rokjesdag. 22 april zou volgens veel Nederlanders de ultieme datum zijn voor een vaste rokjesdag. Maar tevergeefs. De kracht van rokjesdag is juist dat het onverwachts is. Het is een soort wonder, dat in het voorjaar ieder moment zou kunnen plaatsvinden. Rokjesdag is daarmee de enige nationale feestdag zonder vaste datum.
Een echt begrip
De term rokjesdag is inmiddels zó ingeburgerd dat rokjesdag ieder jaar weer iets populairder wordt. Er is zelfs een film over rokjesdag gemaakt. De Rokjesdag film is een romantische komedie die in maart 2016 in de Nederlandse bioscopen te bewonderen was. Ook is er inmiddels een app ontwikkeld die jou verteld of het al rokjesdag is of niet. Handig!
Criteria voor de ultieme rokjesdag
Omdat niet vast staat wanneer rokjesdag is, kan het best lastig zijn om in te schatten wanneer het oké is om in je zomerse rokje de deur uit te gaan. Wij hebben een aantal belangrijke criteria voor je op een rij gezet.
– Een must is dat de zon moet schijnen. Met een zomerzonnetje voelt het al gauw natuurlijker aan om zonder panty de deur uit te gaan, én kunnen je benen lekker bijkleuren.
– Het moet droog zijn. Staat er regen in de weersverwachtingen? Dan is het nog geen tijd voor rokjesdag.
– De temperatuur moet aangenaam zijn. Schijnt de zon en is het boven de 15 graden Celsius? Trek die zomerkleding maar uit de kast!
– Last but not least: omarm je benen. Ook al heb je ze maandenlang verstopt in panty’s en maillots en zijn ze spierwit: op rokjesdag zijn ook melkflessen gewoon toegestaan.