Femme logo

Auto’s van nu en de toekomst

Steeds meer automerken stappen af van de conventionele verbrandingsmotoren en beginnen met de ontwikkeling en verkoop van elektrische auto’s, semi-elektrische auto’s, hybride auto’s en waterstofauto’s. In dit artikelen vind je meer informatie over deze typen auto’s, misschien mag je binnenkort een nieuwe auto uitkiezen van je baas of wil je zelf een auto kopen en kan je met deze informatie verder.

Voordelen elektrisch rijden

De Nederlandse overheid is groot voorstander van het terugdringen van uitstoot van auto’s. Daarom stimuleert de overheid de aanschaf van duurzame mobiliteit. Elektrische auto’s zijn dan ook vrijgesteld van BPM en tot 2015 ook van wegenbelasting. Een ander financieel voordeel is dat er op stroom geen accijns zitten. Naast deze financiële voordelen is het rijden in een (semi) elektrische auto simpelweg beter voor het milieu. EV’s (electric vehicles) produceren geen stikstofoxiden en fijnstof. Dit is vooral een groot voordeel voor de luchtkwaliteit in binnensteden en drukke verkeerstrajecten.

Nadelen van elektrisch rijden

Helaas is elektrisch rijden nog niet voor iedereen bereikbaar. De aanschafprijs van deze modellen is significant hoger dan die van reguliere verbrandingsmotoren. Het goedkoopste model elektrische auto kost ongeveer €20.000. De kosten zitten vooral in het produceren en ontwikkelen van de batterij. Een ander nadeel van een elektrische auto is de actieradius. Fabrikanten spiegelen vaak rooskleurige cijfers voor met betrekking tot de actieradius. Deze actieradius wordt vaak behaald in een laboratorium en is niet haalbaar in de praktijk. Ga er vanuit dat je ongeveer tussen de 130 en 175 kilometer kan rijden op een volle batterij.

Semi-elektrisch of hybride

Een hybride auto heeft het voordeel dat er naast de batterij ook nog een verbrandingsmotor in de auto aanwezig is. Dit heeft het voordeel dat je niet volledig afhankelijk bent van de batterij van je auto en je altijd op je bestemming komt. Een plug-in hybride is een hybride met de mogelijkheid het accupakket in de auto op te laden aan een laadpaal.

Waterstof auto

Een waterstofauto rijdt net als een elektrische auto op stroom. Echter komt de elektriciteit hier niet uit een oplaadbare batterij maar uit een zogeheten brandstofcel. De brandstofcel zet met een chemische reactie waterstof om in elektriciteit. Je tankt je auto op dezelfde manier als een benzine auto, een paar minuten aan de pomp en je bent weer klaar om te gaan. Volgens experts heeft de waterstofauto de toekomst, maar momenteel zijn er nog niet genoeg plekken in Nederland waar je deze brandstof kan tanken. Een laatste voordeel is het hoge rendement van de waterstof cellen, je rijdt met 1 liter waterstof veel meer kilometers dan met 1 liter benzine of diesel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif