Femme logo

Claimen: Een absolute relatiekiller!

Een claimende vriendin, mannen maken er graag grappen over en jagen elkaar flink op de kast. Humor is een manier om ermee om te gaan, maar zo onschuldig is claimend gedrag niet. Het veroorzaakt veel stress en het kan de nodige emotionele schade achter laten. Waardoor iemand besluit om helemaal geen relaties meer aan te gaan, een relatie staat in hun ogen immers gelijk aan vrijheidsbeperking en een hoop verantwoording afleggen. Of zoals mannen dat kort en bondig zouden omschrijven: HOOFDPIJN!

Mannen en vrouwen zijn verschillend op veel vlakken, er zijn tal van boeken geschreven over onze verschillen. We denken anders, beleven anders, onze emotionele behoeftes zijn anders en we hebben lief op verschillende wijzen. Dit zijn geen onoverkomelijke verschillen, het vergt alleen wat meer begrip en duidelijke communicatie om een relatie te laten slagen.

Claimen: wat is het en nog belangrijker, hoe stop je ermee?

Met claimen, leg je teveel sociale en emotionele druk op je partner. Hij of zij gaat zich anders gedragen om jou te pleasen en ruzie te voorkomen. Dit kan bewust, al dan niet onbewust gedaan worden. De claimende partner legt zijn/haar wil op aan de ander en houd te weinig rekening met de behoeftes van de ander. Waardoor je juist gedrag in de hand werkt, wat je niet wilt en een kettingreactie aan relatieproblemen het resultaat is. Om ruzies te voorkomen, kan het zijn dat de ander, leugentjes om best wil gaat gebruiken. Met als gevolg wantrouwen. Wantrouwen leid naar (nog meer) onzekerheid en daaruit voort vloeien ruzies. Voor je het weet is het geluk in je relatie ver te zoeken. Met claimen word het tegenovergestelde bereikt van wat je eigenlijk wilt en het levert uiteindelijk alleen maar meer stress op. Maar claimen is een absolute relatiekiller en voor sommige mensen de reden om helemaal geen relaties meer aan te gaan. Relaties en een emotionele verbinding aangaan heeft zo een negatieve associatie gekregen, dat ze zich er verre van houden. Waardoor ze misschien wel de liefde van hun leven mislopen of in ieder geval de mooie kanten van een relatie aan zich voorbij laten gaan. Voor de vrouwen en mannen net zo goed, die zich schuldig maken aan claimen. Is het gedrag ook erg stressvol en ongelukkig makend. Daarom een aantal adviezen en tips om een gezonde relatie aan te gaan en deze ook leuk te houden!

Tips om te stoppen met claimen

1. Loop niet te hard van stapel
Verliefd zijn is heerlijk en het liefst wil je continue samen zijn. Maar probeer het wel leuk te houden en het geleidelijk aan op te bouwen. Je wilt de ander niet afschrikken door te snel te gaan. Als je nog in de beginfase van de relatie zit, geniet dan van die fase en focus je niet teveel op de toekomst. Door teveel druk op de eventuele toekomst te leggen en direct met hoge verwachtingen rond te lopen. Leg je een onnatuurlijke druk op de relatie en voelt de ander zich misschien beperkt in zijn doen en laten.

2. Behoud een eigen leven
Het hebben van een partner is natuurlijk hartstikke fijn, maar er is ook nog een wereld buiten je partner om. Heb je afspraken of vaste avondjes met vriendinnen, blijf deze dan nakomen. Zorg ervoor dat je ook een sociaal leven hebt buiten je partner om en dat je niet afhankelijk van hem word om leuke dingen te kunnen ondernemen. Soms heb je het ook even nodig om elkaar te ‘missen’, zodat de tijd die je wel samen doorbrengt extra gewaardeerd wordt.

3. Respecteer elkaars behoeften
Wilt jouw vriend of vriendin weer een keer zonder jou op pad. Vat dit dan niet persoonlijk op, het is geen afwijzing naar jou toe. Het is ook weleens leuk om afzonderlijk van elkaar erop uit te trekken. Daarnaast is het ook belangrijk om dit te blijven doen, jouw vriendinnen willen je ook zo nu en dan voor zichzelf. Hun date en relatie ervaringen of seksblunders zijn niet voor alle oren bedoeld!

4. Houd het groene jaloezie monster onder controle
Jaloezie kan opduiken als je onzeker bent aangelegd of eerdere ervaringen je onzeker hebben gemaakt. Het is een emotie die een hoop stuk kan maken en waardoor je extra claimerig bent geworden. Onthou alleen wel goed dat teveel ‘controle’ willen hebben en teveel eisen stellen, juist de ander weg duwt. Er zullen vrouwen zijn die er net zo leuk of beter uitzien, of dit nu op tv is of in het dagelijks leven. Jij bent wie je bent en je looks zijn goed zoals ze zijn.

5.Relativeer je emoties en wees jezelf
We gaan ervan uit dat je partner is gevallen op JOU, om JOU. Jij hebt een klik en deelt ervaringen met je partner waardoor hij voor JOU gekozen heeft. Dus blijf jezelf en zorg dat het leuk blijft om met JOU te zijn. Als hij telkens opnieuw zijn liefde moet bewijzen en je gerust moet stellen omdat je van alles in je hoofd haalt. Word het op den duur vermoeiend en steeds minder aantrekkelijk om de relatie voort te zetten. Wees trots op wie je bent en vraag je af of je onzekerheden terecht zijn.

6. Word geen Whatsapp of Facebook controleur
Voor je eigen rust en die van hem, is het wel zo fijn als je niet alles in de gaten probeert te houden. Zijn ‘laatst gezien’ status op Whatsapp zegt niks over zijn liefde of aandacht voor jou. De tijd van de smartphone heeft z’n voordelen, maar op relatiegebied heeft het ook voor een hoop bijkomende problemen gezorgd. Niet iedereen wilt continue bereikbaar zijn of heeft zin om de hele dag door appjes te sturen. Is de verleiding te groot om en kun je jezelf haast niet bedwingen verander dan de instellingen van je eigen Whatsapp zodat je dergelijke statussen niet kunt zien.

Zo ook met Facebook, hij heeft een leven voor jou gehad en daar zitten ook vrouwen tussen. Wil je iets weten over één van zijn contacten, vraag er dan naar. Mind your tone of voice! Interesse tonen in zijn verleden/leven is iets heel anders dan ontsteken in blinde jaloezie en een kruisverhoor afnemen. Ook in dit geval: relativeer! Jij praat ook met mensen van het andere geslacht en hebt ook een verleden. Leef in het nu en maak het niet je prioriteit om de ander te controleren. Een relatie moet goed voelen voor beide personen!

Tot slot: Zoals al eerder gezegd een relatie moet voor beiden goed voelen. Maakt de andere persoon je te onrustig en vertelt je intuïtie dat er dingen niet kloppen. Vraag jezelf dan af, of dit het soort relatie is waar je in wilt zitten? De drang naar controle kan voortkomen uit eerdere ervaringen, waardoor je bent gaan claimen. Je nieuwe relatie moet de fouten van een ander ‘goed’ maken. Maar ben je hier niet mee bekend en triggert de ander je tot dergelijk claim gedrag. Kies dan voor je eigen peace of mind. Ongezonde relaties zijn allesbehalve goed voor je en je verdient geluk!

Wat is jouw mening over dit artikel?

 1. 2 februari 2017 om 21:08
  Mannen kunnen ook ontzéttend claimen!
 2. 19 maart 2017 om 00:12
  Vrouwen kunnen ook ontzettend claimen, beiden kunnen het. Maar daar gaat het niet over. Beide doen het. Over het verhaal gaat het, dat in al die 6 punten zit.
 3. 22 september 2017 om 13:44
  Degene waarmee ik nu een relatie heb, wou bijna geen relatie aangaan omdat hij in het verleden zo erg geclaimd werd. Nu is hij blij dat hij wel wat met mij begonnen is want ik vind vrijheid net zo belangrijk als hij. Maar je kunt mensen echt kapot maken door ze te claimen! Niet doen mensen! Word het een betere wereld van.
 4. 18 juli 2018 om 11:10
  BINGO! Wat herken ik mezelf in alle zes de punten. Na 20 jaar een relatie te hebben gehad met een dominante man. Heb ik de knoop door gehakt om te scheiden. Het was voor mij met name moeilijk te verkroppen dat hij geen passie kon geven (autisme) Wel porno kijken op internet maar niks geen sex in de praktijk. (gek genoeg hebben we samen wel een dochter, die ik gek scherend de onbevlekte ontvangenis noem, dat was al een heel ding hoor.) Maar goed na 20 jaar relatie 14 jaar daarvan getrouwd de knoop door gehakt. Ik was eigenlijk van plan me in te schrijven bij secondlove maar een wederzijdse vriend van mij en mijn ex vond dit geen goed idee. Hij bleek mij heel erg leuk, lief en aardig te vinden en vond het al die jaren al een respectloze omgang tussen mij en mijn ex als hij langs kwam. Toen we vorig jaar een keer samen (met goedkeuring van mijn ex) een dag naar een museum zijn geweest en hij er een hele dag van maakte was voor mij een hele ervaring. Nu hebben we sinds een half jaar verkering. en zit ik dus al een half jaar in een scheidingsperiode. En wat doe ik? Alle zes de punten die in het artikel benoemd worden. Erg ongezond zo blijkt. Helaas heb ik in mijn directe omgeving geen vriendinnen waarmee ik uit kan gaan. Ik heb ook geen werk als afleiding. dus zit hele dagen thuis. En als er een stressvolle situatie zich voordoet wil ik weg. Dan vlucht ik naar mijn vriend. Die nu toch ook heeft gezegd dat ik me ook bij mijn dochter moet zijn. Dat ik mijn hobby's weer op moet pakken (maar me echt concentreren lukt me niet) Mijn grootste fout denk ik is wel dat we gelijk al in het begin te hard van stapel zijn gelopen en sex hebben gehad. Dit voelde naar meer, juist omdat ik dit in mijn huwelijk zo moest missen. Maar ik blijf me beseffen dat ik eerst aan mezelf moet werken voordat ik aan mijn omgeving kan werken. Dus wil ik toch mijn hobby's, mijn dochter en straks als de scheiding definitief is uitgesproken en mijn ex straks een eigen huis heeft, gelijk aan mezelf werken. Dan zal ik toch echt betere afspraken moeten maken met mijn vriend. Zo kan hij ook gewoon zijn eigen dingen met een gerust hart blijven doen. Maar ik straks ook de mijne. Ik heb na de vakantie gelukkig een afspraak bij de ggz zo hoop ik ook hulp te krijgen vanuit een ander oogpunt om mijn eigen leven weer op pootjes te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *