Femme logo

Deze app helpt ouders kinderen opvoeden in het digitale tijdperk

Wanneer geef ik mijn kind zijn eerste eigen smartphone? Voor veel ouders is dit een veel gestelde vraag. Een lastige keuze gezien de hoeveelheid verschillende antwoorden die op zowel internet als in de sociale kringen te horen zijn. Bovendien lijkt het alsof we steeds vaker incidenten, omtrent het versturen van sexy selfies, internetpesten en ‘groomers’ (digitale kinderlokkers) horen in de media. En dan is daar nog de vraag, hoe lang en vaak mag mijn kind dan op zijn telefoon en hoe zorg ik ervoor dat de schoolpresentaties niet gaan lijden onder het gebruik van zijn smartphone. Genoeg vragen dus, maar hoe pak je dit aan?

Kinderen lastig te begeleiden

Als ouder valt het niet mee om je kind vanaf jongs af aan goed te begeleiden binnen de wereld van media. Zelf heb je vaak nog geen referentiekader en ben je er niet mee opgegroeid. En zelfs wanneer je als ouders wel thuis bent in de materie is het lastig om de ontwikkelingen bij te kunnen houden en een goede gesprekspartner voor je kind te blijven.  En als we íets zeker weten dan is het dat kinderen behoefte hebben aan het delen van ervaringen en vertrouwen in combinatie met duidelijke regels.

Hollandse nuchterheid

Er bestaan legio “parental control” apps die ouders gebruiken om iets te kunnen doen aan het verminderen van risico’s rondom media. De meest bekende in Nederland zijn Ourpact en Circle by Disney. Deze apps zijn eigenlijk alleen gericht op het filteren en blokkeren van ongepaste apps en websites. Dit kan prima werken, maar wij weten met onze Hollandse nuchterheid natuurlijk dat dit maar een beperkt effect heeft.

Uitleg en vertrouwen

Als je kind iets ouder is (vanaf de middelbare school) worden dit soort filters minder gemakkelijk geaccepteerd en zal hij hier zich misschien tegen gaan verzetten. Het filteren en blokkeren van websites en apps heeft voornamelijk effect, wanneer je goed uitlegt waarom je dit doet. Bovendien is het belangrijk dat je dit op de juiste momenten doet en tijdig omschakelt naar het geven van vertrouwen en verantwoording aan je kind.

Grownhub heeft de oplossing

Sinds een half jaar is de Nederlandse startup Grownhub een oplossing hiervoor aan het ontwikkelen. Ze hebben goed gekeken naar wat ouders én kinderen nodig hebben om veilig en bewust gebruik te maken van apps, social media en smartphones. Ze richten zich op leren, niet op blokkeren. Kinderen kunnen leren als de ouders voldoende kennis, inzicht en controle hebben om het op de juiste leeftijd op te nemen in de opvoeding.

Grownhub onderscheidt zich door een combinatie te bieden van functies waardoor ouders op een jongere leeftijd met hun kind aan de slag kunnen gaan met mediawijsheid. Door ‘zijwieltjes’ op de tablet of smartphone te zetten kunnen afspraken vormgegeven worden over bijvoorbeeld schermtijd, bedtijd, geschikte apps en websites.

Weloverwogen opvoeder

Ouders worden hierbij geholpen door ook inzicht te krijgen over hoe schermtijd wordt gebruikt, hoe zich dat verhoudt tot leeftijdsgenootjes en welke aandachtspunten een bepaalde app met zich meebrengt. Niet om op te treden als politieagent, maar om weloverwogen beslissingen te kunnen maken als opvoeder en daarover in gesprek te gaan met je kind.

Last but not least krijg je via Grownhub inzicht in veel gestelde vragen van andere ouders. Ook kun je jouw dilemma’s voorleggen aan een pedagoog. Je krijgt daarnaast toegang tot de laatste trends en weetjes op het gebied van apps, vloggers en challenges.

De app bestaat uit twee delen; de ouder en de kind app. Deze worden aan elkaar gekoppeld. De ouder app is geschikt voor zowel iOS als Android. De kind app werkt alleen nog op Android.

“Grownhub zorgt ervoor dat je weer opvoeder bent in plaats van politieagent.”

Gratis via FEMME

De app is nog niet live maar wij houden deze zeker in de gaten want het klinkt te gek!. Grownhub is op dit moment actief in een besloten test met daarin ouders, organisaties en basisscholen. Heeft jouw kind een Android apparaat en wil je ook meedoen? Meld je dan aan en wie weet kun jij ook nog gratis gebruik maken in de testperiode!

» MELD JE AAN VOOR TESTPERIODE «

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif