Femme logo

Gender-neutraal opvoeden

Vrouwelijke auteurs gezocht voor bericht in de categorie: gender neutraal opvoeden Een groeiend aantal ouders en leerkrachen gaan op zoek hoe ze hun kroost of leerlingen gender neutraal kunnen opvoeden. Ook jongens mogen met poppen spelen en meisjes kunnen voetballen. Maar wat is dat precies “genderneutraal ouderschap”?

Gender neutraal opvoeden in gradaties.

Er zijn verschillende graden van genderneutraal ouderschap. Zweden is daarbij het beloofde Land van de “genderneutrale” beweging. Daar nemen ook vaders ouderschapsverlof en zie je in de straten van Stockholm vele, lange, bebaarde, vaders hun kinderwagens duwen. In de winkel is het speelgoed gegroepeerd op hun categorie en niet op geslacht.

Sommige ouders kiezen een extreme benadering. Zo zijn er ouders die bij de geboorte van hun kind het geslacht niet vermelden “als eerbetoon aan de vrijheid en keuze in plaats van beperkingen”. Vooral in Zweden krijgen veel kinderen genderneutrale voornamen, waarbij je dus niet kan afleiden of het een jongen of een meisje is.

Maar ook andere landen volgen!

Een alternatieve benadering van ouderschap

De meeste aanhangers kiezen voor een mindere vorm van genderneutraal ouderschap en maken geen onderscheid in typisch “meisjes-” en jongens-” speelgoed . Ook de slaapkamer wordt neutraal ingericht en kinderen kiezen hun eigen kleding,zelfs als dat betekent dat hun zoon gaat naar school in een tutu of hun dochter vertrekt gekleed als Spider-Man.

Het absoluut vermijden van stereotypen over de moeder- en vaderrol binnen het gezin, wordt hierbij toegepast: ook jongens leren strijken, meisjes kunnen lampen vervangen.

Geen verschil tussen de opvoeding van jongens en meisjes en beide geslachten hebben gelijke kansen en rechten. Iets waar veel landen toch veel kunnen van leren…

Pro’s en contra’s van Gender neutraal ouderschap

Voorstanders

Studies tonen aan dat kinderen opgevoed met gender neutraliteit, creatiever zijn als gevolg van hun vrijheid van keuze. Ze hebben een groter zelfvertrouwen en wordten zich beter bewust van hun eigenwaarde en identiteit. Daardoor komen ze op voor zichzelf. Deze kinderen streven naar gelijke kansen op school en in hun cultuur.

Tegenstanders

Ook al doet u als ouder hiervoor erg uw best, anderen in de maatschappij zullen uw kind wel beïnvloeden. Het zit ook in onze taal: zij, hij , hem, haar…

Deskundigen zeggen dat als je kind zich niet bewust is van zijn geslacht, dit erg verwarrend kan zijn op latere leeftijd over wie ze zijn. Dat belemmert de groei van hun persoonlijkheid.

Positief opvoeden als basisprincipe

Deze genderneutrale manier van opvoeden is nog steeds grotendeels controversieel onder mensen die beweren dat de vrouwelijke hersenen gebouwd zijn voor empathie, en het mannelijke brein overwegend denkt aan bouwsystemen.

Maar ,net zo veel studies suggereren, dat deze verschillen erg overgewaardeerd zijn en ,indien zij bestaan, deze zijn aangeleerd en niet aangeboren.

Echter moet elke ouder die hun kind overwegend op een geslachtsneutrale wijze opvoedt, zorgen dat het kind geniet van zijn of haar kindertijd. Als een meisje houdt van poppen, dat is het absoluut prima, zolang ze niet het gevoel dat het haar enige optie is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif