Veel moeders die zwanger zijn maken zich zorgen dat hun slaapritme en die van hun aankomend kindje verstoord zullen worden. Met de geboorte van je baby kan je slaapritme ernstig verstoord raken. Ieder kindje is anders, het ene kind slaapt rustig door en het andere kind wordt om het uur wakker. Toch is er in de vroege levensfase van je kindje een algemene slaaprichtlijn.
– Tussen de nul en drie maanden slapen baby’s over het algemeen ondiep en vaak onrustig. Je kindje heeft een onregelmatige slaap en bevindt zich in de REM-fase.
– Met vijf en zes maanden heeft ieder kind zijn eigen slaapritme. Vijf uur achtereen slapend of tien uur, maar er zijn ook baby’s die om de paar uur wakker worden.
– Tussen de zeven en twaalf maanden kan een kind doorslapen, maar er zijn ook uitzonderingen van kinderen die tussendoor wakker blijven.
Tips om het slaapritme te veranderen
Soms verlangen moeders (en vaders) nog weleens naar de tijd dat ze nog zwanger waren en je kon genieten van de rust en middagdutjes. Het is heel normaal dat ouders en kind elkaar nog moeten leren kennen. Doorbreek nooit de slaapcyclus van hele jonge kinderen, laat ze hun eigen ritme bepalen door ze te laten doorslapen. Ook al is het voedingstijd of hoor je een beetje gebrabbel. Vaak ligt je kindje te dromen in zijn REM-slaap. Door dat ritme te verstoren is het moeilijk om hem weer in slaapmodus te krijgen.
Probeer nachtelijke voedingen over te schakelen door steeds een uur op te schuiven en houdt de nachtvoeding puur om te voeden. Stel je kleine gerust, als hij wakker is, maar blijf efficiënt en maak er geen gezellig knuffelmomentje van. Haal overdag de vele knuffelmomenten in, zodat hij kan wennen aan de dag/nacht ritme. Beperk het licht zoveel mogelijk. Ons brein verteld namelijk dat licht dag betekend en donker nacht. Houdt vol aan de vaste structuur, je kindje zal dan gauw wennen aan een betere slaappatroon.
afbeelding: Unsplash.com door Irina Murza