Femme logo

Hoe begin je tegen je kind over seks?

Met je kroost praten over opgroeien, relaties, seks (en al het andere dat daarbij hoort) hoeft niet moeilijk te zijn. We hebben tips en advies om u het vertrouwen en de kennis te geven om met uw kinderen te praten, ongeacht hun leeftijd.
 

 

Waarom seksuele voorlichting ertoe doet

Wanneer een puber makkelijk met zijn ouders kan praten over seks en relaties, zijn ze beter voorbereid op de puberteit, begrijpen ze meer over relaties en zijn ze minder geneigd dingen te doen alleen omdat hun vrienden het ook doen.
 
Goede relaties en seksuele voorlichting kunnen ook:

  • de leeftijd verhogen jongeren voor hun eerst seksuele activiteit
  • het aantal tienerzwangerschappen, abortus en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)verlagen

Hou rekening met deze tips:
 
-Seksuele voorlichting is een continu proces – korte en frequente gesprekken zijn beter dan het grote, eenmalige gesprek.

-Een puber praat wel graag over zijn puberteit, menstruatie, voortplanting, seksueel overdraagbare aandoeningen, anticonceptie, ongeplande zwangerschap, abortus, homoseksualiteit en voorhuwelijkse seks.

-Wellicht lukt het gemakkelijker om over seks te praten als je bezig bent met een andere taak, zoals het wassen van de auto of het uitlaten van de hond.

Waar we in geloven

1. Ouders spelen een cruciale rol in het geven van advies rond sex en relaties.

2. Ouders zouden hun kinderen moeten aansporen hierover openlijk te praten met het nodige begrip. Dit kan al vanaf de geboorte: benoem de lichaamsdelen zoals ze zijn.

Geef eerlijke antwoorden ipv ontwijkende onderwerpen aan te snijden.

3. In de bib vind je boekjes op leeftijd die de drempel voor een gesprek verlagen.

4. Ook scholen en leerkrachten dragen toe tot sexuele voorlichting. Aan de leeftijd aangepaste lessen kunnen bijzondere nadruk leggen op wat gezonde relaties vormen, de gevaren van onbeschermde sex noemen, online pornografie en seksuele intimidatie bespreekbaar maken.

De waarheid is, net als de meeste opvoedingsproblemen: het is een beetje een teaminspanning. Hoe goed de aanpak van je school ook is, er is geen vervanging voor ouderlijk advies over de intieme onderwerpen relaties, puberteit, opgroeien en seks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif