Femme logo

Mijn kind wordt niet gepest! Of wel?

Al een jaar of zeven surveilleer ik op het schoolplein van de basisschool van mijn kinderen en zie ik vele gradaties van plaag- en pestgedrag voorbij komen. Bovendien heeft mijn oudste zoon zelf de ervaring gehad met te worden gepest. Hij heeft naar aanleiding hiervan een sociale-vaardigheidstraining gevolgd, omdat hij er zich heel ongemakkelijk bij voelde. Mag dat geplaag en gepest dan zomaar? Ja, zeg ik moedig: dat mag. Natuurlijk niet altijd en onbegrensd, maar plagen en pesten en kunnen omgaan met dit gedrag is uiterst belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Laat het me uitleggen.

Uitdagen

Kinderen ontwikkelen zich door elkaars en de eigen grenzen te verkennen en … helaas soms op te rekken. Dit gebeurt onwillekeurig. Zoals jonge leeuwtjes hun vechttechniek ontwikkelen door met elkaar te spelen en te stoeien, zo gaan kinderen ook hun gang met elkaar. Alles met als doel zich te leren handhaven als stabiele volwassen mensen. En nu komt het: wat voor het ene kind een plagerijtje is, komt op het andere kind serieus over als pesten

Weerbaarheid en gevoeligheid

Hoe kinderen plagen en pesten opvatten, heeft te maken met hun weerbaarheid en met hun gevoeligheid. Kinderen die gevoelig zijn voor wat anderen zeggen en doen, die moeite hebben met geweld en onrecht, die zich onzeker voelen. Zij zullen het meeste last hebben van pestgedrag. Bij hen zal het veel harder en dieper binnenkomen wat een ander zegt of doet. Verder is mijn ervaring dat jongere kinderen vaker moeite hebben met het verschil tussen plagen en pesten dan oudere. Hoe sociaal vaardiger je bent, hoe makkelijker pestgedrag blijkbaar voor je is. Omgaan met plagen en pesten: zelf af en toe een streek uithalen en soms de fout ingaan en te ver gaan en plaag- en peststreken ‘ontvangen’. Het maakt kinderen tot volwaardige grote mensen.

Pesten op school aanpakken

Natuurlijk zijn er situaties waarin pestgedrag meer is dan een onschuldige ‘oefening in grenzen verkennen’. In sommige gevallen is het uiterst belangrijk om niet toe te kijken. Soms moet je pesten op school aanpakken. Door met pesters en de gepesten goed en regelmatig in gesprek te gaan tot het gedrag over is en de gepeste het heeft verwerkt en het kan loslaten.

Pesten op school oplossen

Al die jaren die ik meeloop op school, hoor ik van pestprotocollen en stappenplannen. Als surveillant heb ik geleerd diverse gedragsvormen te herkennen en in te voelen bij de betrokkenen. Heel vaak gaat het op het schoolplein om een streek die bij de ontvanger meer pijn doet dan was bedoeld. Heel soms, alle protocollen ten spijt, is er sprake van hardnekkiger gedrag jegens een kind. Ik kan je vertellen hoe lastig het is om het echte pestgedrag te herkennen. Omdat ‘echt’ pesten begint bij kleine plagerijen en die dan steeds vaker voorkomen en steeds groter worden. Ik kan me zo voorstellen dat een juf of meester het in de klas ook niet altijd doorheeft. Pesten op school oplossen is heel lastig!

Pesten op school tips

Heb ik voor het pesten op school tips?, dat vragen ouders mij weleens. De belangrijkste tip die ik heb: neem het verhaal van het kind dat gezegd gepest te worden altijd serieus. Luister goed en vraag door. Hierdoor kom je in de belevingswereld van het kind terecht en kun je ontdekken waarom het kind het zelf ervaart als pestgedrag. En leg uit waarom je denkt dat hij of zij het opvat als pestgedrag. Door zo samen met het kind te praten over het voorval kan hij of zij er ‘afstand’ van nemen. Natuurlijk, zegt alles in jou: dit was pesten. Houd het dan niet voor je en bespreek het met de leerkracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  https://www.femme.nl/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif